FNV Bondgenoten

Werknemers Pools beveiligingsbedrijf mogen geen vakbondslid zijn - actie bij Ikea Heerlen

In samenwerking met UNI Global Union gaat vakbond FNV Bondgenoten woensdag 25 november vanaf 17:00 uur flyeren voor de ingang van de Ikea-vestiging in Heerlen. Aanleiding is dat werknemers van Solid Security - een Pools beveiligingsbedrijf - die bij Ikea Polen werken, worden verplicht hun lidmaatschap van vakbond Solidariteit op te zeggen.

Mari Martens, bestuurder FNV Bondgenoten: "Met medewerking van Ikea Polen zet het beveiligingsbedrijf Solid Security zijn werknemers onder druk. Ze krijgen de keuze: òf ze zeggen hun Solidariteits-lidmaatschap op òf ze raken hun baan kwijt. Dat is pure intimidatie en een schending van het internationale arbeidsrecht."

Door te flyeren wordt wereldwijd steun gevraagd voor de Poolse werknemers, die net als ieder ander het recht hebben om lid te zijn van een vakbond.

De vakbond flyert ook bij de Ikea-vestiging in Delft op woensdag 25 november vanaf 10:00 uur. In Delft zal een vertegenwoordiger van Ikea Nederland naar buiten komen om de flyer in ontvangst te nemen. Daarnaast wordt op donderdag 26 november bij de Ikea-vestiging in Amsterdam geflyerd vanaf 18:00 uur.

FNV Bondgenoten hoopt dat Ikea Nederland en Ikea International hun steun betuigen aan de internationale flyeractie.