FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wijst ING-aandeelhouders op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid

FNV Bondgenoten roept de aandeelhouders van ING op te gaan voor de continuïteit van het concern en zijn afzonderlijke delen en niet alleen te kijken naar hun eigen portomonnee. Vanmiddag wordt gestemd over de opsplitsing van ING tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering in de Amsterdamse RAI.

Fred Polhout, bestuurder FNV Bondgenoten: "Dit is de uitgelezen kans voor aandeelhouders om daadwerkelijk hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te tonen. Laat de delen van het concern die na de opsplitsing ontstaan in tact. Een streven naar optimalisatie van de opbrengsten door aandeelhouders, kan leiden tot een verdere opdeling van delen van ING. Het concern lost hierdoor op in andere bedrijven. Dat lijkt mij niet wenselijk voor de continuïteit en de werkgelegenheid."

De vakbond heeft met ING afgesproken dat het huidige sociaal plan ook geldt voor alle activiteiten die noodzakelijk zijn om de afsplitsing vorm te geven. Hierdoor blijft het sociaal plan tot 2013 van toepassing. Polhout: "Dit betekent overigens niet dat de weg daarmee vrij is om nóg verder te snijden in het bedrijf. ING is een maximum behoud van werkgelegenheid verplicht aan haar werknemers. Dus zullen wij - net als de werknemers - het gehele proces nauwgezet volgen."

Bij ING werken wereldwijd ongeveer 110.000 mensen, waarvan 29.000 Nederland.