Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Voorstel Deelgemeenten aan Eberhard van der Laan: bezuinigen op geld voor bewonersinitiatieven

Het Rijk geeft de deelgemeenten uit de pot voor de krachtwijken teveel geld voor bewonersinitiatieven. Daar kan op bezuinigd worden, omdat een groot deel van dit geld op de plank blijft liggen. Minder geld voor korte termijn investeringen, maar meer geld voor projecten die wat langer lopen en over het algemeen tot een succes leiden. Die boodschap kreeg minister Eberhard van der Laan van de besturen van de deelgemeenten Kralingen-Crooswijk en Noord tijdens zijn werkbezoek aan de krachtwijken Noord en Crooswijk.

De minister bezocht in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk de Oscar Romero basisschool aan de Isaac Hubertstraat. Hij werd verwelkomd door deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling. Bestuurslid Michel de Visser ging in op het thema Jeugd, veiligheid en vertrouwen en meldde dat in het jeugdbeleid steeds beter wordt samengewerkt tussen alle betrokken organisaties en het onderwijs. Carol Smits, directeur van de basisschool noemde het zorgelijk dat kinderen steeds vaker van basisschool wisselen, waardoor er leerachterstanden ontstaan. De woningbouwcorporatie PWS zegde toe samen met de school een onderzoek te doen naar deze verhuisbewegingen.

Foto: Karin Oppelland Een ander probleem is volgens de schooldirecteur de kennis van ouders van de Nederlandse taal. Wij hebben een ouderconsulent die de mensen cursussen aanbiedt en ondersteunt. Ouders moeten Nederlands leren en ook thuis Nederlands spreken, was zijn boodschap. In het buurthuis De Branding ging het gesprek over De jeugd op straat. Een bewoonster uit Crooswijk gaf als goed voorbeeld het binnenterrein bij de Van Reynstraat, wat na tien jaar inzet het paradijsje voor de buurt is geworden. Vroeger was het een hangplek en waren er dealers. Nu durft iedereen er weer te komen en is het een ontmoetingsplaats voor de buurt.

Een andere bewoner vroeg een ontmoetingsplek voor jongeren achter het sportcomplex Schuttersveld en had kritiek op de woningbouwcorporatie PWS, die al 25 jaar geen schilderwerk uitvoert, omdat de woningen over een aantal jaren gesloopt worden. Gerard Schuiling maakte duidelijk dat de deelgemeente samen met de woningcorporaties veel geld inzet om de buitenruimte leefbaar te houden en daarbij goed samenwerkt met bewonersgroepen. Toch bleek tijdens de discussie dat het moeilijk is om oudere bewoners te activeren om mee te doen. Ze klagen wel, maar dragen niet mee aan de leefbaarheid van hun wijk en dat is jammer.