Open Universiteit helpt scholieren met verkeerd vakkenpakket

25/11/2009 10:35

Open Universiteit Nederland

Scholieren met een verkeerd vakkenpakket kunnen alsnog de studie van hun keuze aan hogeschool of universiteit volgen, door bij de Open Universiteit Nederland voor de ontbrekende vakken een Voorbereidingscursus te volgen en aansluitend een Voortentamen te doen. Wie slaagt voor dit tentamen kan instromen bij de gewenste opleiding aan elke Nederlandse hogeschool of universiteit. Na een succesvolle pilotfase neemt de Open Universiteit de Voorbereidingscursussen nu definitief op in haar aanbod.

Te vroeg kiezen

Leerlingen kiezen al in de derde klas van havo of vwo voor een profiel met bepaalde keuzevakken. Twee of drie jaar later doen ze eindexamen en kunnen dan naar hogeschool of universiteit. Tenminste, als ze het vakkenpakket hebben dat vereist is voor hun vervolgstudie. Maar nogal wat scholieren veranderen in de laatste jaren op de middelbare school van interesse en dan voldoen ze niet meer aan de toelatingscriteria voor de opleiding die ze willen volgen. Om toch toegelaten te worden tot de gewenste opleiding, kunnen de aspirant-studenten deelnemen aan een Voortentamen. Die Voortentamens zijn er voor biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Slagen ze voor de vereiste Voortentamens, dan is toelating toch mogelijk.

Voorbereidingscursussen door heel Nederland

In 2009 heeft de Open Universiteit, als pilot, Voorbereidingscursussen in deze vier vakken aangeboden, ter voorbereiding op de Voortentamens. Het slagingspercentage van de deelnemers aan de Voorbereidingscursussen lag rond de 80%. Van degenen die geen Voorbereidingscursus hebben gevolgd, slaagde gemiddeld slechts de helft voor het Voortentamen. Reden voor de Open Universiteit om de Voorbereidingscursussen nu definitief op te nemen in het onderwijsaanbod. Voorbereidingscursussen zijn er in de vakken biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. Scholieren kunnen deze volgen in voorjaar, zomer en najaar, in een aantal studiecentra in Nederland. Met het aanbod van de Voorbereidingscursussen biedt de Open Universiteit scholieren met een verkeerd vakkenpakket een alternatief, om toch door te kunnen stromen naar de gewenste vervolgopleiding aan hogeschool of universiteit. Leerlingen kunnen één vak volgen tijdens de middelbare school, of in een zomercursus. Als zij Voortentamens in meerdere vakken moeten afleggen, dan kunnen zij de Voorbereidingscursussen beter in één jaarprogramma na de middelbare school volgen.

Voortentamens

De Voortentamens worden gehouden onder toezicht van de CCVX, Centrale Commissies Voortentamens, voor de vier genoemde vakken. In de commissies zitten vertegenwoordigers van de onderwijsinstellingen, die toezien op het niveau en de kwaliteit van de Voortentamens. Daarmee wordt gegarandeerd dat de kandidaten, die slagen voor de Voortentamens, voldoende voorbereid zijn om hun studie succesvol te kunnen starten. De uitvoering van het afnemen van de Voortentamens is uitbesteed aan de Open Universiteit.

Meer informatie over o.m. data, inhoud, studiebelasting en prijzen van de Voorbereidingscursussen en Voortentamens vindt u op:

www.ccvx.nl

www.voortentamen.nl

www.ou.nl/voorbereidingscursussen