Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
25-11-2009

Boek over doperse 'Amish'

Onbekend: Nederlandse dopers in Midden-Amerika

In 1958 trok een grote groep mennonieten vanuit Canada naar Midden-Amerika. Ze vonden Canada te modern en zochten de eenvoud van een traditioneler land. Zo kwamen ze terecht in Mexico en in Paraguay. En in Belize, waar het zojuist verschenen boek Between Horse & Buggy and Four Wheel Drive. Change and Diversity among Mennonite Settlements in Belize, Central America zich afspeelt. Dit boek is de eerste grote studie naar de mennonietengemeenschap in Belize, die ongeveer 10.000 zielen telt. Diverse VU-wetenschappers leverden een bijdrage aan het boek.

Net als bij de Amish in de VS rijden de mennonieten rond in karakteristieke koetsjes, leven ze in grote gezinnen en proberen ze hun huizen en huishoudens zo sober mogelijk te houden. En vroom, dat zijn ze natuurlijk ook. Al begint de moderniteit nu toch ook aan hen te trekken.

Deze mennonieten zijn speciaal om drie redenen. Ten eerste verhuisden ze van een eerste wereldland naar een derde wereldland: erg ongewoon. Ten twee koesteren ze de band met hun land van herkomst - Nedderland - terwijl de doopsgezinden in Nederland het lastig vinden om aan hun overzeese familie herinnerd te worden: de clash tussen behoudend en vooruitstrevend. Ten derde wagen de mennonieten uit de Amerika's graag de oversteek voor hun hadj (bedevaart) naar en door Nederland, met pleisterplaatsen als Amsterdam, Witmarsum en Harlingen.

Het boek biedt een portret van deze doperse 'Amish' in zeven hoofdstukken, voorafgegaan door een voorwoord van Piet Visser, hoogleraar aan de VU in de geschiedenis van de Anabaptisten en de Mennonieten. Eindredactie berustte bij VU-antropologen Carel Roessingh en Tanja Plasil.