Gemeente Den Helder

Ontwikkeling Willemsoord: eerste m.e.r.-onderzoeken positief 2009-11-04

De ideeën van de gemeente Den Helder, vastgelegd in het Uitwerkingsplan Stadshart, om Willemsoord te ontwikkelen tot een open stadsdeel worden steeds concreter. Uitvoeringsorganisatie Zeestad is gevraagd om een bestemmingsplan en stedenbouwkundig plan voor Willemsoord te maken. Zij onderzoekt binnen welke grenzen de gemeente en andere partijen Willemsoord willen en kunnen ontwikkelen. Onderzoeken die daarvoor nodig zijn, zijn onder meer de m.e.r.
-beoordelingsonderzoeken. Het doel hiervan is te beoordelen of de herontwikkeling van Willemsoord belangrijke nadelige gevolgen heeft voor het milieu. De conclusie is dat dit niet het geval is en dat er daarom geen MER (Milieueffectrapportage) nodig is.

De uitgevoerde onderzoeken zijn onder andere geluidsonderzoeken, externe veiligheidsonderzoek, archeologisch onderzoek, verkeer- en luchtkwaliteitsonderzoek. Vandaag heeft het college de zogenaamde m.e.r.-beoordelingsonderzoeken rondgestuurd aan professionele instanties om hun commentaar te vragen. Nieuwediepers zelf krijgen de mogelijkheid een reactie te geven op de onderzoeken als het bestemmingsplantraject start medio 2010.

Functies
`We willen Willemsoord graag ontwikkelen tot een open stadsdeel,' alsdus wethouder stedelijke vernieuwing Bernard Fritzsche. `Om er zeker van te zijn dat er met respect wordt omgegaan met de monumenten op het terrein maakt oud-Rijksadviseur voor Cultureel Erfgoed Fons Asselbergs een gedragscode. Daarmee verzekeren wij ons van zorgvuldigheid en behoud van gebouwen waar Den Helder trots op is.' Maar de m.e.r.-beoordeling gaat niet alleen over cultuur-historische waarden. De invloed van de extra verkeersbewegingen naar het nieuwe uitgaanscentrum met het theater in de hoofdrol is onderzocht. "Het feit dat functies worden onderzocht wil overigens niet automatisch zeggen dat de functies er ook komen. Als de partijen die wij volgens de ruimtelijke ordenings- en milieuwetten om advies vragen ook kunnen instemmen, dan komen we volgend jaar weer een stap dichter bij realisatie.'

Stappen
Wethouder Boskeljon vult aan: 'Als wij beginnen met planontwikkeling vragen mensen zich vaak af waarom het zo lang duurt voordat er wat wordt gerealiseerd. Dat zie je ook bij Willemsoord. Maar dit soort grootschalige en ingrijpende ontwikkelingen moet je zorgvuldig uitrollen. Daar zijn we nu weer een stukje verder mee. Nog een stap verder is het vastleggen van de hoogte, breedte en schaal van de gebouwen en de verdeling van de verschillende functie over het terrein in het bestemmingsplan. Al met al heel wat plannen en onderzoeken voordat er echt iets gaat gebeuren.'