Gemeente Breda

Visie op kunst in de Bredase openbare ruimte

Deze week gaat de notitie âVerbeelding van ambitiesâ in consultatie. Met name Bredase culturele instellingen en kunstenaars worden gevraagd hun mening te geven over de beleidsvoorstellen die daarin gedaan worden.

De notitie bevat een visie voor kunst in de openbare ruimte van Breda en is een vervolg op de Nota âKunst in de Binnenstadâ uit 1998.

Wethouder Willems: âDe laatste tien jaar is er nogal wat veranderd op het gebied van de kunsten. Er is een grotere verscheidenheid aan kunstvormen ontstaan die voortkomen uit nieuwe ruimtelijke en maatschappelijke ontwikkelingen. We doen nu voorstellen voor een verdere verbreding van kunst in de openbare ruimte en ook voor een nieuwe werkwijze met opdrachten.â

In de notitie staat een aantal uitgangspunten. Voorgesteld wordt om gebruikers en inrichters van plekken voortaan actiever te betrekken bij het proces. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij straks zelf een kunstopdracht aanvragen. Daarnaast zou de huidige commissie voor de beeldende kunst vervangen moeten worden door een flexibele pool van kunstadviseurs, om beter op de vraag in te kunnen spelen. Bovendien is het de bedoeling om communicatie en educatie in alle fasen van het werkproces op te nemen, om draagvlak te creëren bij de betrokken partijen. Ook is het nodig om de inventarisatie van de kunstobjecten in Breda en de daarbij behorende afspraken over beheer en behoud compleet te maken.

De notitie âVerbeelding van ambities. Uitgangspunten voor een veelzijdig kunstbeleid in het publieke domein van Bredaâ gaat tot 10 januari 2010 in consultatie. Aan culturele instellingen en kunstenaars in Breda wordt gevraagd om erop te reageren.
Het is de bedoeling dat na vaststelling door het college het nieuwe beleid aan de Commissie Mens en Maatschappij van februari ter advisering wordt voorgelegd.

Breda, 25 november 2009

Zie ook de notitie zelf hieronder

Te downloaden:

* Notitie Verbeelding van ambities concept nov09.pdf