Politie Groningen

Politie houdt drugsdealers aan

Groningen, 25-11-2009 o De politie heeft de afgelopen week drie verdachten aangehouden voor de handel in harddrugs en het opzetten van hennepkwekerijen in de stad Groningen.

Bij de afslag Groningen-Zuid op de autosnelweg A28 werd dinsdagavond 17 november de auto van twee verdachten, twee 20-jarige mannen uit Groningen, gecontroleerd. In de auto trof de politie ruim één kilo heroïne aan. De harddrugs waren door de mannen opgehaald uit Hoogeveen en afkomstig van een leverancier uit Rotterdam. Beide verdachten werden op heterdaad ingerekend.

Direct na de aanhouding werden op meerdere plaatsen in de wijken Paddepoel, Beijum en Vinkhuizen in Groningen huiszoekingen gedaan. Hierbij werd nog een derde verdachte, een 25-jarige man uit de stad, aangehouden. Ook werd tijdens een zoeking in twee woningen 100 gram cocaïne gevonden. Daarnaast werden twee personenautos, een doorgeladen vuurwapen, enkele duizenden euros en twee mogelijk gestolen tvs in beslag genomen.

Hennepkwekerijen

Tijdens het onderzoek trof de politie in twee woningen in de Ossehoederstraat en de Marmerstraat in Groningen compleet ingerichte hennepkwekerijen aan. Beide kwekerijen, met respectievelijk 350 en 900 hennepplanten, waren vol in bedrijf. De planten en de apparatuur werden verwijderd en vernietigd.

De politie startte het onderzoek in september van dit jaar. Dit na meerdere signalen over de handel in harddrugs door twee broers uit de stad (20 en 25 jaar). Voor deze zaak werd begin november al een 20-jarige man in de Groningse wijk Paddepoel aangehouden met ruim 120 gram heroïne. Ook werden de afgelopen weken diverse gebruikers van straat gehaald. Op grond van de verhoren met deze verslaafden konden beide broers als hoofdverdachte van de handel in harddrugs in de stad Groningen worden aangemerkt. In opdracht van de broers werden de hennepkwekerijen in de Marmerstraat en de Ossehoederstraat in gehuurde woningen opgezet. De verdachten bedienden zich van diverse kleinere dealers in de stad. Deze zogenoemde subdealers brachten de drugs voor beide hoofdverdachten op de markt door deze op straat te verkopen.

Slag

Alle drie verdachten zitten vast en zijn afgelopen vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter heeft de Stadjers in bewaring gesteld. Het onderzoek naar de drugshandel is nog niet afgerond. De politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. Met de aanhoudingen in dit onderzoek denkt de Groningse politie de drugshandel in de stad een stevige slag te hebben toegediend.