Ingezonden persbericht


Nederlandse CO2-verdoving van biggen veroordeeld door anesthesisten

The Association of Veterinary Anaesthetists (AVA), een gezaghebbende instantie op het gebied van het verdoven van dieren is uitermate kritisch over de in Nederland gangbare praktijk om biggen met CO2 te bedwelmen. Geconcludeerd wordt dat de CO2-methode niets bijdraagt om het lijden van de biggen bij de castratie te verminderen.

Supermarkten, varkensboeren en slachters hebben in 2008 in Noordwijk een convenant gesloten om mannelijke biggetjes verdoofd te castreren. Dat verdoven gebeurt met CO2 gas en om dit mogelijk te maken, heeft minister Verburg zelfs de wet veranderd. Nederland is het enige land waar deze methode wordt toegepast.

Varkens in Nood maakt al geruime tijd bezwaar tegen deze methode die volgens vele experts buitengewoon dieronvriendelijk is. Ook recent onderzoek van de universiteit van München was zeer negatief. Desalniettemin ondergaan - alleen in Nederland - miljoenen biggen per jaar deze behandeling. Nu komt daar het negatieve oordeel van de AVA bij.

Hans Baaij directeur van Varkens in Nood: "Deze vorm van verdoven gaat de pijn van de castratie niet tegen. Sterker nog, het is de vraag of het middel niet erger is dan de kwaal. De invoering is typisch een actie geweest om het publiek te paaien, terwijl de dieren er niets mee opschieten. Uit de sector bereiken ons steeds meer berichten dat varkensboeren ook het nut niet inzien van de CO2-verdoving en de aangeschafte apparatuur massaal niet gebruiken. Het hele verdovingsverhaal is een fiasco geworden. Er kan veel beter helemaal gestopt worden met castratie voor de Nederlandse markt."

Hans Nieuwendijk, dierenarts en vertegenwoordiger van AVA in Nederland: "Het propageren van deze methodiek van castratie als 'overgang' naar een compleet castratieverbod is naar mijn mening in het geheel niet in het belang van het dierenwelzijn. In tegendeel: het verdovende effect ervan werkt hooguit op het geweten van dierenartsen, varkenshouders en consumenten."

Over de AVA

De Association of Veterinary Anaesthetists is een organisatie van Europese dierenartsen, researchers, laboranten en farmacologen die zich bezighoudt met anesthesie en analgesie bij dieren in combinatie met dierenwelzijn. De AVA is in 1964 opgericht om onderzoek op dit gebied te stimuleren. De organisatie heeft een eigen vakblad, the Journal of Veterinary Anaesthesia and Analgesia, en heeft het European College of Veterinary Anaesthesia opgezet. De AVA promoot samenwerking tussen anesthesisten en propageert de noodzaak van professionele opleidingen op het gebied van dierenverdoving.

Zie www.ava.eu.com

Over de noodzaak om biggen te castreren

Al decennialang worden mannelijke biggen (beren) gecastreerd omdat hun vlees bij verwarming in de pan anders zou stinken. Dit heet berengeur. Berengeur komt slechts bij 1% van de mannelijke varkens voor, in tegenstelling tot de percentages van 10% tot 80% die voorstanders van het castreren van biggen noemen... Bovendien lijken veel consumenten berengeur niet op te merken of vinden het niet onaangenaam. Het castreren van biggen is dus vooral gebaseerd op traditie en niet op feiten.

Verder is detectie aan de slachtlijn uiterst effectief. Hiermee kan ook de 1% varkens met berengeur ontdekt worden en is de kans op berengeur voor de consument nihil. Dit jaar hebben onder meer Aldi, Lidl, Plus en Super de Boer de overstap gemaakt naar varkensvlees van dieren die niet gecastreerd werden. Al met al gaat het bij een derde van alle in Nederland verkochte mannelijke varkens om dieren die niet zijn gecastreerd. Andere supermarkten, zoals AH en C1000 negeren het lijden van miljoenen biggen en eisen nog altijd castratie, welliswaar met verdoving, maar die CO2 methode lost volgens de AVA en de Universiteit München niets op.

Hans Baaij: "Er is geen enkele reden om door te gaan met castratie. Ten eerste komt berengeur nauwelijks voor. Ten tweede vinden de meeste consumenten berengeur niet specifiek onaangenaam. Ten derde kan de kans op berengeur geëlimineerd worden door detectie aan de slachtlijn. Aldi, Lidl, Coop, Super de Boer en anderen hebben dit begrepen. Nu AH en C1000 nog."

Onderzoek door de universiteit van München

CO2-verdoving is een ware lijdensweg, zo wijst recent Duits onderzoek uit. De biggen die voor het onderzoek werden verdoofd, hadden tot twintig keer meer stresshormonen in hun bloed dan de biggen die onverdoofd werden gecastreerd. Prof. dr. Karl Heinritzi, die als onderzoeker was betrokken bij de studie, omschreef CO2-verdoving in een recent interview als 'dierenmishandeling'.

De resultaten van het onderzoek, dat werd uitgevoerd bij de Klinik für Schweine van de universiteit van München, komen geenszins als een verrassing. Het gebruik van het verdovingsgas CO2 is zeer omstreden, omdat het de luchtwegen irriteert, zorgt voor een verstikkend gevoel en paniekreacties veroorzaakt.

Hans Baaij: "Wie de verdovingsapparaten kent waar de biggen ondersteboven in worden gehangen, weet dat het verdoven geen diervriendelijke aangelegenheid is. Bovendien krijgen de biggen na de ingreep geen pijnstillers."



Ingezonden persbericht