Commissie Gelijke Behandeling

Discriminatie in de Arbowet

25-11-2009

Om discriminatie op de werkvloer te bestrijden, moeten werkgevers sinds 1 augustus 2009 een arbeidsomstandighedenbeleid voeren tegen direct en indirect onderscheid. Oftewel: actief beleid tegen discriminatie.

In de Arbeidsomstandighedenwet is discriminatie nu toegevoegd aan de opsomming van onderwerpen die onder psychosociale arbeidsbelasting (PSA) vallen:
"de factoren direct en indirect onderscheid met inbegrip van seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk, in de arbeidssituatie die stress teweeg brengen."

Dit betekent dat werkgevers de risico's van discriminatie op de werkvloer in kaart moeten brengen en zo nodig een preventieplan moeten maken. Deze wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet is een onderdeel van de Verzamelwet SZW die met ingang van 1 augustus 2009 in werking is getreden.

Werkgevers hadden reeds de verplichting om op basis van de gelijkebehandelingswetgeving maatregelen te treffen tegen discriminatie op de werkvloer. Werkgevers bleken echter slechts op beperkte schaal preventieve maatregelen te treffen. Nu discriminatie expliciet in de Arbowet is opgenomen, worden werkgevers er toe aangezet meer aandacht te besteden aan anti-discriminatiebeleid. De Arbeidsinspectie kan voortaan actie ondernemen tegen werkgevers die niet een dergelijk beleid voeren.

De CGB zal als daar aanleiding toe is in zaken over discriminatie op de werkvloer, werkgevers erop wijzen dat de Arbowet een risico-inventarisatie en -evaluatie en zo nodig een preventieplan voorschrijft. Een soortgelijke verwijzing nam de CGB reeds eerder op in haar oordelen over seksuele intimidatie.