Gemeente Alkmaar


Dit is een gezamenlijk

persbericht

van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Graft-De Rijp, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Schermer 25 november 2009

Wethouders Wmo Noord-Kennemerland maken zich sterk voor regionale Wmo-agenda

De wethouders Wmo van de acht gemeenten in Noord-Kennemerland hebben in Limmen een gezamenlijke verklaring, onderschreven, waarin wordt afgesproken welke zaken uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regionaal worden opgepakt. In de komende twee jaar zijn mantelzorg, maatschappelijke opvang, verslavingszorg, huiselijk geweld, wonen, welzijn en zorg en de pakketmaatregel AWBZ de speerpunten.

Iedereen laten deelnemen aan samenleving
Op veel gebieden werken gemeenten samen om adequate ondersteuning van inwoners te bieden. Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is deze samenwerking intensiever geworden. Gemeenten realiseren zich dat de ondersteuning niet stopt bij de gemeentegrens. Door gezamenlijk de schouders eronder te zetten, kunnen gemeenten meer voor hun inwoners betekenen, met het doel om iedereen aan de samenleving deel te laten nemen.

Mensen moeten zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en mee kunnen doen in de samenleving. Zo mogelijk geholpen door vrienden, familie of bekenden. Als dat niet kan, moeten zij kunnen rekenen op voorzieningen dicht bij huis. De gemeenten hebben aangegeven welke voorzieningen lokaal of regionaal dienen te worden georganiseerd.

Mantelzorg
Mantelzorgers moeten kunnen rekenen op passende ondersteuning, die overbelasting voorkomt. De gemeenten willen op regionaal niveau deskundigheidsbevordering en kennisuitwisseling laten plaatsvinden. Ook zien de gemeenten voordelen als zwaar belaste mantelzorgers een beroep kunnen doen op passende respijtzorg in de regio, zoals een respijthuis. In een respijthuis worden mensen opgevangen die intensieve zorg van hun omgeving ontvangen. Gedurende hun verblijf hebben mantelzorgers tijd om na te gaan hoe zij de zorg kunnen blijven verlenen.

Maatschappelijke zorg en opvang
Bij maatschappelijke opvang staat de meerwaarde van regionale samenwerking buiten kijf. In alle gemeenten worden mensen dak- en thuisloos, en is begeleiding en zorg in de eigen omgeving een voorwaarde om te zorgen dat mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig kunnen wonen. Gemeenten kunnen veel doen om huisuitzetting te voorkomen. Bijvoorbeeld door afspraken met woningcorporaties te maken over huurachterstanden. Ook schuldpreventie leidt tot minder huisuitzettingen. Voor de aanpak van zwerfjongeren en huisvesting van chronisch verslaafden is meer regionale afstemming nodig van de begeleiding en opvang. Dat geldt evenzeer voor de aanpak van huiselijk geweld. Het recentelijk geopende Oranje Huis is hier een voorbeeld van. Over de aanpak van de opvang van dak- en thuislozen en het steunpunt huiselijk geweld willen de gemeenten de komende tijd concrete afspraken maken.

Sommige mensen met psychische of verslavingsproblemen zorgen voor overlast voor hun omgeving. Een gerichte en gecoördineerde aanpak leidt tot vermindering van deze overlast en vergroot het gevoel van veiligheid bij andere inwoners. De gemeenten hebben daarom afspraken gemaakt over een sluitende aanpak, waaronder de inzet van het vangnet - en adviesteam van de GGD.

Wonen, welzijn en zorg
Voorts signaleren de gemeenten dat ze de komende jaren te maken krijgen met flinke vergrijzing en een forse toename van dementie en andere aandoeningen die mensen vaak op latere leeftijd kunnen krijgen. Om zich hierop voor te bereiden en te zorgen dat mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen, is een gezamenlijke aanpak nodig. Daarbij gaat het om uitwisseling van kennis en ervaring en een goede spreiding van voorzieningen.

Pakketmaatregel AWBZ
Ten slotte krijgen de gemeenten de komende tijd te maken met de pakketmaatregel AWBZ. Door deze bezuinigingsmaatregel van het rijk kunnen minder mensen een beroep doen op begeleiding, bijvoorbeeld bij deelname aan sociale activiteiten of bij het boodschappen doen. De gemeenten moeten een nieuw passend aanbod voor deze groep mensen creëren. Hoe de maatregelen precies zullen uitpakken, is op dit moment nog niet duidelijk. Maar gemeenten zijn zich ervan bewust dat zij meer kunnen betekenen voor hun inwoners als zij gezamenlijk hierin optrekken.

De acht gemeenten in Noord-Kennemerland hebben zich met de handtekening van hun wethouder Wmo verbonden aan een gezamenlijke Wmo-aanpak. Een aanpak die meer aansluit bij de behoeften van de bewoners en een flinke impuls geeft aan de kwaliteit en afstemming van het hulpaanbod.


Noot voor de redactie (