Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 24 november 2009

Europese richtlijn leidt tot verbetering van dienstverlening

Om de dienstverlening aan burgers te kunnen verbeteren stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor in te stemmen met de invoering van de zogenaamde 'lex silencio positivo'. Deze rechtsfiguur, die voortvloeit uit Europese regelgeving, gaat gelden voor achttien gemeentelijke vergunning- en ontheffingstelsels.

Kort geformuleerd houdt de lex silencio positivo in dat een vergunning automatisch is verleend op het moment dat de beschikkingstermijn is verlopen en de vergunning-verlener nog geen beschikking heeft afgegeven. Deze juridische constructie helpt bij het voorkomen van overschrijding van beslistermijnen door de overheid. De gemeente Alkmaar, bezig met deregulering en verbetering van de dienstverlening, wil de lex silencio positivo toevoegen aan achttien vergunningen of ontheffing op grond van de Algemene plaatselijke verordening en de Huisvestingsverordening. De lex silencio positivo geldt al voor de bouwvergunning en monumentenvergunning.

Juridische achtergrond invoering dienstenrichtlijn De invoering van de maatregel vloeit voort uit de Europese Dienstenrichtlijn, die op 28 december 2006 in werking is getreden. Doel van deze richtlijn is het wegnemen van onrechtvaardige belemmeringen voor het verrichten van diensten in een ander dan het eigen EU-land. Voor Nederland worden de hieruit voortvloeiende verplichtingen met ingang van 2010 vastgelegd in de Dienstenwet en in de Algemene wet bestuursrecht in een nieuwe paragraaf "Positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen".

Deze paragraaf krijgt een facultatief karakter, waardoor de regeling niet automatisch van toepassing is op alle vergunningen. Wel is het zo dat voor vergunningenstelsels, die op dienstverlening betrekking hebben, de gemeente verplicht is te toetsen of de lex silencio positivo van toepassing kan zijn. Het uitgangspunt van de Dienstenrichtlijn, het van rechtswege verlenen van vergunningen, maakt dat alleen dwingende redenen van algemeen belang een rechtvaardiging zijn deze niet van toepassing te verklaren.