Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 25 november 2009

Eerder ingebruikname parkeergarage Schelphoek erg duur College legt gemeenteraad het voorstel en alternatief voor

De gemeenteraad heeft eerder dit jaar aangegeven de parkeergarage Schelphoek zo snel mogelijk in gebruik te willen nemen. BAM Vastgoed heeft hiervoor een voorstel gedaan waaruit blijkt dat hiervoor E 1.200.000 extra nodig is. Omdat dit bedrag niet past binnen het beschikbare krediet, legt het college van burgemeester en wethouders het voorstel voor aan de gemeenteraad.

Een eerdere ingebruikname houdt in dat de parkeergarage al gebruikt kan worden voordat de woningen, die bovenop de garage komen, klaar zijn. Stemt de gemeenteraad in met het voorstel, dan kan de garage in april 2012 haar deuren openen. Anders wordt het mei 2013.

Afwegingsproces
De kosten van eerder ingebruikname zijn E 1.200.000 hoger dan in eerste instantie door BAM Vastgoed aangegeven. Hierdoor is het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde krediet niet meer toereikend. Daarnaast ziet het college nog een aantal voor- en nadelen die meegenomen moeten worden in het afwegingsproces.

Positieve ontwikkeling
Zo ontstaat er door het eerder in gebruik nemen van de parkeergarage een mooie en levendige entree tot het gebied. Samen met het woningcomplex 'De Havenmeester' en de passantenhaven draagt de parkeergarage bij aan de kwaliteit van de omgeving. Dit heeft een positief effect op de verdere (economische) ontwikkeling van het gebied. Tevens zorgt de parkeergarage voor minder parkeerproblemen tijdens de bouwwerkzaamheden.

Veiligheid
In het voorstel is er volgens het college voldoende rekening gehouden met de veiligheid van de voetgangers. Maar op het moment van ingebruikname wordt er rondom de parkeergarage nog volop gewerkt. Dit kan, ondanks alle inspanningen, een onveilig gevoel geven. Bezoekers kunnen hierdoor afschrikken en alsnog een andere parkeerplek zoeken.

Alternatief
Het college laat het besluit over het eerder in gebruik nemen van de parkeergarage over aan de gemeenteraad. Zij biedt de gemeenteraad daarnaast ook nog een aantal alternatieven aan. Zo kan de gemeente een pendelbus inzetten van en naar het AZ-stadion, waar wel voldoende parkeergelegenheid is. Een ander alternatief is een (gratis) citybus, welke op winkeltijden bijvoorbeeld de garages, het station en Overstad aandoet. Deze alternatieven worden verder uitgewerkt als de gemeenteraad hiervoor opdracht geeft.

Besluitvorming
De Commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer bespreekt het voorstel op donderdag 7 januari 2010.

Noot voor redacties

Meer informatie (