Haven Amsterdam

Versterkte buitenlandmarketing leidt tot economische groei

25 november 2009

Ingezonden persbericht NDL/HIDC.
Meer werkgelegenheid en een sterkere
economie door meer buitenlandse logistieke activiteiten naar Nederland te halen. Nederland verder ontwikkelen tot logistiek ketenregisseur van wereldformaat. Dat zijn de kernboodschappen uit de studie die NDL/HIDC heeft gedaan in samenwerking met McKinsey & Company.

Uit de studie van McKinsey blijkt dat NDL/HIDC veel meer logistieke buitenlandse bedrijvigheid kan aantrekken. Met een extra investering van de overheid en het bedrijfsleven in NDL/HIDC van 2 miljoen per jaar kunnen jaarlijks ongeveer 900 nieuwe banen worden gecreëerd met een toegevoegde waarde van 750 miljoen voor de Nederlandse economie.

Investeren in buitenlandse marketing

Als logistieke draaischijf van Europa voelt Nederland de harde klappen van de economische crisis: er is 20% minder luchtvracht, er worden 15% minder containers overgeslagen en logistieke bedrijven komen in de problemen. Om onze leidende positie te behouden en onze concurrentiepositie te versterken moeten we nu verder investeren in buitenlandse marketing en sales-slagkracht.

De studie van McKinsey toont aan dat er door meer buitenlandse verladers aan te trekken banen worden gecreëerd die voor de Nederlandse overheid een meerjarige toegevoegde waarde hebben van 0,8 miljoen per arbeidsplaats. Deze toegevoegde waarde bestaat voor ongeveer de helft uit belasting en premie-inkomsten (BTW etc.) die direct met de arbeidsplaats samenhangen. De andere helft zijn de inkomsten uit douanerechten en vennootschapsbelasting (VPB) die samenhangen met de ingevoerde goederen.

Een jaarlijkse investering van 2 miljoen door de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven past bij de ambitie van Nederland om een logistiek ketenregisseur van wereldformaat te worden. Dat willen we niet alleen doen door regiecenters in de supply chain aan te trekken maar ook door Nederland te profileren als het logistiek kennisland bij uitstek, onder andere via het nieuwe Topinstituut DINALOG. NDL/HIDC kan hierin een belangrijke rol spelen als brug tussen kennis en praktijk, overheid en bedrijfsleven.

Logistiek grote toegevoegde waarde voor economie

NDL/HIDC heeft zich sinds de oprichting in 1987 toegelegd op de promotie van Nederland als Gateway to Europe en het aantrekken van buitenlandse verladers naar Nederland. NDL/HIDC was in het boekjaar 2008-2009 betrokken bij het binnenhalen van 100 buitenlandse projecten. Door deze nieuwe projecten werden 323 banen en een toegevoegde waarde van 270 miljoen gerealiseerd.

Meer informatie?
Neemt u voor meer informatie contact op met NDL/HIDC.