Gemeente Kampen


* Economische ontwikkeling Kampen houdt aan

Economische ontwikkeling Kampen houdt aan

24-11-2009
Ondanks de wereldwijde economische crisis gaat het goed met de economische ontwikkeling in de gemeente Kampen. Cijfers van onder meer de Kamer van Koophandel en het Centraal Planbureau (CPB) tonen aan dat de werkgelegenheid in de gemeente Kampen de afgelopen jaren is gegroeid en dat de stijging van het aantal werklozen achterblijft op de landelijke cijfers.

Op dit moment bedraagt het werkloosheidspercentage in Kampen 4,7 %. Landelijk is dat boven de 5 %. Het CPB verwacht dat het percentage landelijk uitkomt op 5,25 % per 31 december 2009. Wanneer we kijken naar de stijging van het aantal werklozen in West-Overijssel dan komen Kampen en Raalte als beste uit de bus. Daar is de stijging het minst. Het CWI verwacht voor de regio Zwolle-Kampen een krimp in het aantal arbeidsplaatsen van 2-2,5 %. Voor Overijssel gaat men uit van een krimp met 3,6 %. Landelijk wordt een krimp van het aantal arbeidsplaatsen voorzien van 3,8 %. Landelijk verwacht het CPB een stijging van het werkloosheidspercentage naar 8 %. Ook in dat opzicht scoren Kampen en deze regio beter.

Het aantal arbeidsplaatsen is in Kampen van 2001 tot en met 2008 gestegen van 16.379 naar 19.342. Door de werkloosheid loopt het aantal banen in de regio Zwolle-Kampen terug. In 2012 wordt die terugloop weer omgezet in groei. Uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel blijkt dat het aantal faillissementen in de gemeente Kampen 28 bedroeg in de periode augustus 2007 tot augustus 2009. Het betreft hier dus ook faillissementen van voor de economische recessie. Twee failliet gegane bedrijven waren samen goed voor zeven faillissementen. Dit komt doordat onder deze bedrijven meerdere BV's hingen. De meeste bedrijven, die in de afgelopen twee jaar failliet gingen, waren ZZP-ers of kleine ondernemers met één of twee werknemers.

Wethouder van Economische Zaken, Pieter Treep: "Wanneer je kijkt naar de groei van de werkgelegenheid in de afgelopen jaren, dan heeft Kampen het uitstekend gedaan. Als we nu kijken naar de stijging van het aantal werklozen, dan zien we dat die stijging in Kampen gelukkig achterblijft op de landelijke stijgingscijfers. Een bewijs dat het Kamper bedrijfsleven ook in deze economische crisistijd het goed doet. Wanneer de crisis voorbij is, dan komen we daar als gemeente sterker uit. De komst van de Hanzelijn, de Zuiderzeehaven, de verbetering van de N50 en de N23, de revitalisering van onze bedrijventerreinen en de verkoop van kavels op Bedrijvenpark Rijksweg 50 laten zien dat er in Kampen volop kansen liggen voor nieuwe bedrijvigheid."

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |