Stichting Natuur en Milieu

Economie Light brengt duurzamere productie dichterbij

25 november 2009 - Hoe kun je vooruitstrevende bedrijven prikkelen om te verduurzamen? Stichting Natuur en Milieu heeft van 2002 tot nu een nieuwe strategie beproefd met Economie Light: intensief samenwerken met koploperbedrijven om de kansen van duurzamere productie te verkennen en in de praktijk te brengen. De successen, de mislukkingen en de ervaringen zijn verzameld op www.economielight.nl.

Economie Light stimuleert Nederlandse bedrijven schoner te produceren en efficiënter om te gaan met grondstoffen en energie. Dat is hard nodig om klimaatverandering tegen te gaan en ontbossing te voorkomen. Natuur en Milieu is intensief gaan samenwerken met een hele brede groep bedrijven zoals BCC, Philips, Gulpener en Woonbron. Er zijn kansen van verduurzaming verkend én uitgevoerd.

Doorbraken
Economie Light heeft zo voor een paar echte doorbraken gezorgd. De elektronicaketen BCC heeft bijvoorbeeld niet alleen zijn eigen energiegebruik gehalveerd. Innovatiever is dat BCC zijn klanten op een heldere en laagdrempelige manier informeert over energiebesparing. En bouwbedrijf BAM maakt in Almere-Poort een kleine wijk van ruim honderd passiefhuizen, dat zijn woningen die nauwelijks energie verbruiken. Zonder Economie Light was deze wijk er niet gekomen.

Op www.economielight.nl zijn twee publicaties te downloaden: één van onderzoeksjournalist Gaston Dorren en één van Ard Hordijk, Nyenrode Business Universiteit. De tweede publicatie laat zien dat Natuur en Milieu en de betrokken partijen in staat zijn geweest oplossingen te bedenken waarmee verschillende belangen tegelijk gediend worden. De site bevat ook acht filmpjes van betrokken bedrijven en ministeries. Aan het woord komen de bedrijven BCC, Gulpener, De Hoeve, Woonbron en Campina. Daarnaast laten het ministerie van LNV en het ministerie van WWI weten wat voor hun de waarde van Economie Light was.

Duurzaamheid wordt misbruikt voor groen imago
Via de website verzamelen we de meningen over de verduurzaming van bedrijven. Op het forum kun je een maand lang discussiëren aan de hand van enkele stellingen, zoals Zonder inspirerende directie geen duurzaam beleid en Duurzaamheid wordt misbruikt voor groen imago.

Laat ons via het forum weten wat jij van Economie Light vond en vindt. Kijk op www.economielight.nl. Tot 24 december is het forum geopend!

Publicatiedatum: 25-11-2009