Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Bewoners Bloemhof vinden waterplein een groot risico

De slotbijeenkomst over een mogelijk waterplein trok veel bewoners. Met deze betrokken en bezorgde burgers werd zondag 22 november een goed debat gevoerd over de problemen en kansen van een waterplein.

Iedereen toonde zich tevreden over de manier waarop bewoners hun zegje mochten doen. Op deze laatste 'waterdag' gaven ze aan geen voorstander te zijn van een waterplein op Bloemhofplein. Het risico is te groot, vinden ze, en het water onveilig. Als er water op een plein staat, waar een kind normaal gesproken met zijn vriendjes speelt, wat kan er dan allemaal gebeuren? Nog een bezwaar is dat het plein voor langere tijd tijdens de verbouwing afgesloten is. Ongeveer een jaar moeten de vele kinderen die er spelen en de scholen die er gebruik van maken, ergens anders een plek vinden. De buurt is erg dichtbebouwd en een makkelijke oplossing is niet zo gevonden.

De organisaties (TOS, basisschool De Sleutel, GGD, Roteb) die veel met het plein en de buitenruimte te maken hebben, gaven aan dat een waterplein ook kansen biedt om kinderen te leren omgaan met water, om leuk te spelen of zelfs te schaatsen. Het plein kan aan kwaliteit winnen, zolang de genoemde gevaren maar worden benoemd én opgelost. De reden van deze discussie is dat er een proef met een waterplein moet worden gehouden. Een waterplein is een plein waar je kunt spelen, wandelen en zitten. Maar waar ook een paar dagen per jaar water in staat, vanwege de functie als wateropvang bij heftige regenbuien. Dit water wordt hier eerst opgevangen omdat het rioolstelsel de hoeveelheid niet kan verwerken.

Advies
Er zijn nog geen waterpleinen gerealiseerd. Juist deze onzekerheid
-het experimentele karakter- wordt door bewoners als zeer onwenselijk ervaren in deze kinderrijke buurt. Portefeuillehouder Mieke van de Graaf van deelgemeente Feijenoord was ook aanwezig. Zij zal het advies naar aanleiding van het participatietraject verwerken in een voorstel dat op 8 december 2009 door de deelraad tijdens de commissievergadering wordt besproken.

Veel betrokken, maar ook bezorgde burgers gaven op de laatste 'waterdag' hun mening.
(Foto: deelgemeente Feijenoord)