A&F Agrotechnology & Food Innovations


Dow Energie Dissertatieprijs voor Wageningen University

25 nov 2009
Onderdeel: Agrotechnology en Food Sciences Group

René Rozendal heeft 25 november de Dow Energie Dissertatieprijs gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn Wageningen/Wetsus-proefschrift âHydrogen Production through Biocatalyzed Electrolysis". De prijs werd in Den Haag uitgereikt door minister Van der Hoeven. Hij ontving een oorkonde en een geldbedrag van 5.000 euro. Rene was aio bij de Sectie Milieutechnologie van Wageningen University en in 2007 (cum laude) gepromoveerd.Â

De prijs is toegekend voor Rozendals geavanceerde vinding om waterstof te winnen uit afvalwater. Met het ontwikkelen van een nieuwe techniek, biogekatalyseerde elektrolyse genaamd, kan àl het afvalwater worden omgezet naar waterstof. Deze elektrolyse maakt het afvalwater schoon en wekt voor een groot deel zijn eigen energie op. Biogekatalyseerde elektrolyse is een veelbelovende technologie voor de productie van waterstof uit afvalwater met een breed scala aan mogelijke toepassingen op het gebied van afvalwaterzuivering en transport in de chemische industrie. Zijn onderzoek valt onder de derde generatie afvalwaterzuivering en is van groot nationaal en internationaal belang.

René Rozendal werkt momenteel bij The University of Queensland in Australië aan een vergelijkbaar onderzoek om nieuwe chemicaliën te winnen uit afvalwater. Cees Buisman, hoogleraar bij Milieutechnologie en promotor van Rozendal, nam daarom de prijs woensdag in ontvangst.

Bij Wetsus werken er nu drie Wageningse promovendi (van Microbiologie, Fysische chemie en kolloïdkunde en Milieutechnologie) aan het onderwerp van Rozendal.

Vier jaar geleden ging de tweejaarlijkse prijs ook al naar de Sectie Milieutechnologie van Wageningen University. Toen ontving Lucas Seghezzo de prijs voor zijn proefschrift "Anaerobic treatment of domestic wastewater in subtropical regions".

De Dow Energie Dissertatieprijs wordt op voordracht van de KNAW toegekend aan promovendi die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van duurzame ontwikkelingen in de procesindustrie, met name op het vlak van energieverbruik. Ook ontdekkingen die hun waarde nog niet in de praktijk hebben bewezen, komen in aanmerking.