Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


25 nov 2009

Rotterdam wil af van onveilige probleemwijken

Burgemeester Aboutaleb heeft aangekondigd dat de gemeente Rotterdam over vijf jaar geen onveilige probleemwijken meer telt. In 2014 moet het stedelijke veiligheidscijfer minimaal een 7+ zijn en voelt tachtig procent van alle Rotterdammers zich veilig in de eigen buurt.

Aboutaleb zei dit tijdens een presentatie van het nieuwe actieprogramma 'Vertrouwen in veiligheid, meedoen in de stad'. Met dit actieprogramma kiest het Rotterdamse gemeentebestuur voor meetbare ambities die binnen vijf jaar worden gerealiseerd. Zo moet bij meldingen van huiselijk geweld in 80 procent van de gevallen een passende aanpak volgen voor slachtoffers en daders, moet het aantal geweldsincidenten tegen overheidsmedewerkers met 25 procent worden teruggedrongen en volgt op elke ontmanteling van een hennepkwekerij het verhalen van de kosten. In totaal is voor het actieprogramma EUR 112 miljoen gereserveerd.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb over het nieuwe actieprogramma Veiligheid: "We gaan weer een stap verder met het veiliger maken van onze stad. Repressie en preventie blijven stevig hand in hand gaan, maar we zoeken ook nieuwe wegen om Rotterdam veiliger te maken en te houden. De Rotterdammers zelf wil ik actiever betrekken bij de veiligheid in hun straten en wijken, zij zijn allemaal mede-eigenaar van de publieke ruimte. Als we goed gebruik weten te maken van de 1,2 miljoen ogen en oren in onze stad, groeit de effectiviteit van onze aanpak".