Hoogheemraadschap Delfland

Kustversterking in Kijkduin gaat van start

In Kijkduin werd dinsdag 24 november 2009 symbolisch het eerste zand gestort voor de kustversterking door hoogheemraad mevrouw Bom-Lemstra van Delfland, de heer Vonck, directeur Water, Scheepvaart en Realisatie Infrastructuur van Rijkswaterstaat Zuid-Holland en de heer Jacobs, adjunct-directeur Beleid van Dienst Stedelijke Ontwikkeling van de gemeente Den Haag. Hiermee gaven zij het startsein voor de werkzaamheden aan de zuidelijke kust van Den Haag.

De heer Vonck (Rijkswaterstaat) en mevrouw Bom-Lemstra (Hoogheemraadschap van Delfland) storten het eerste zand voor de kustversterking in Kijkduin. Foto: Manon Eekhout. Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat versterken de Delflandse kust door de duinen en het strand te verbreden en de zeebodem voor de kust op te hogen. Het zicht op zee vanaf de boulevard in Kijkduin blijft hierbij behouden. Met de verbreding van het duin wordt ook het Deltaplein 20 meter groter. Langs de boulevard komt aan de zeekant een extra wandelpad en er komen twee nieuwe strandopgangen bij.

Voorbereidingen gestart

De werkzaamheden aan de kust worden uitgevoerd door `Combinatie Delflandse Kust', een samenwerking tussen de baggerbedrijven Van Oord en Boskalis. Op 16 november 2009 begonnen ze met de voorbereidingen in Kijkduin. Strandopgang 4 bij het Deltaplein is gedeeltelijk afgesloten, omdat de bestrating van de schuine paden en de trap is verwijderd. Daarnaast is de trap van strandopgang 5 bij de Jutterskeet verwijderd. Het strand is hier nog wel bereikbaar via het schuine pad.

Strand minder goed bereikbaar

Eind november, begin december begint de aannemer met het opspuiten van zand bij het Deltaplein en de boulevard. Vanaf dat moment zijn strandopgang 3 en 4 ongeveer vier weken afgesloten. Het strand van Kijkduin is dan bereikbaar via strandopgang 5 bij de Jutterskeet of via strandopgang 1 en 2 bij het Kijkduinpark. Hierna verplaatst het zand opspuiten richting het noorden naar strandopgang 5 bij de Jutterskeet. De aannemer zorgt ervoor dat het strand dan weer bereikbaar is via strandopgang 4 bij het Deltaplein. Na het opspuiten van zand wordt gewerkt aan de inrichting van de nieuwe duinen en het strand. De werkzaamheden bij het Deltaplein en de boulevard zijn naar verwachting voor de start van het strandseizoen, 1 april 2010, gereed.