Gemeente Stede Broec

Wet Dwangsom bij niet tijdig beslissen
Op 1 oktober is de nieuwe âWet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissenâ van kracht geworden. Die wet versterkt uw positie als de gemeente niet tijdig over uw aanvraag of uw bezwaarschrift beslist.

Wat is âniet tijdigâ?
Een gemeente die âniet tijdigâ beslist, overschrijdt de beslistermijn. Dat kan een wettelijke termijn zijn: in de meeste gevallen staat in de wet welke termijn voor een beslissing geldt. Als er geen wettelijke termijn is, geldt een redelijke termijn. Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing. Dat kan enkele weken of maanden zijn, maar in sommige gevallen ook een paar dagen. Het uitgangspunt is: niet langer dan nodig is om een goede beslissing te kunnen nemen.

Welke voordelen heeft de wet voor u?
Verstrijkt de wettelijke of de redelijke termijn toch zonder dat de gemeente beslist over uw aanvraag? Dan stuurt u de gemeente waarbij u de aanvraag heeft ingediend een brief, waarin u vraagt om een dwangsom. Hiermee stelt u de overheid âin gebrekeâ. Een voorbeeld van een ingebrekestellingbrief kunt u vinden op onze website en die van het ministerie van binnenlandse zaken (www.minbzk.nl).

De gemeente heeft dan twee weken de tijd om alsnog een beslissing te nemen. Gebeurt dat niet, dan verbindt de nieuwe wet daaraan twee gevolgen:

De dwangsom begint automatisch te lopen
Als u de gemeente in gebreke gesteld heeft en twee weken daarna is er nog geen beslissing, dan heeft u recht op een dwangsom voor elke dag dat de beslistermijn overschreden wordt. De dwangsom loopt ten hoogste 42 dagen (en bedraagt maximaal â¬1260,=).

U kunt direct beroep instellen
Als u de gemeente in gebreke gesteld heeft en twee weken daarna is er nog geen beslissing, dan kunt u bovendien meteen beroep instellen bij de rechter. U hoeft dus niet meer (zoals in de huidige situatie) eerst bezwaar bij de gemeente te maken tegen het uitblijven van een beslissing. Verklaart de rechtbank het beroep gegrond, dan is de gemeente verplicht om alsnog binnen twee weken te beslissen.

Opschorten beslistermijn
Het is in uw eigen belang en in het algemeen belang dat de gemeente een weloverwogen beslissing neemt over uw aanvraag. Daarom kan het nodig zijn dat de gemeente meer tijd krijgt om te beslissen. In een aantal gevallen kan zij de beslistermijn verlengen. Bijvoorbeeld als de gemeente zo veel informatie van u ontvangt dat een beslissing onmogelijk binnen de beslistermijn genomen kan worden, of als u schriftelijk instemt met de opschorting.

de procedure in het kort:

In stappen ziet de procedure er als volgt uit:

- u dient een aanvraag in;

- de beslistermijn verstrijkt zonder beslissing;
- als aanvrager stelt u de gemeente waarbij u de aanvraag heeft ingediend schriftelijk in gebreke;

- twee weken verstrijken zonder beslissing;
- de dwangsom gaat automatisch lopen (max. 42 dagen en â¬1260,=) én u kunt direct beroep instellen bij de rechter;
als u direct beroep heeft ingesteld en de rechter verklaart het beroep gegrond, dan moet de gemeente alsnog binnen twee weken beslissen.

Nalezen? Download de folder Wet Dwangsom (deze kunt u ook ophalen in het gemeentehuis).