Hogeschool Windesheim

Persbericht, 25 november 2009

Stichting KIDS Zwolle heeft in samenwerking met Windesheim en programma-ontwikkelaar C-moves een kindvolgsysteem ontwikkeld. Dit systeem wordt nu gebruikt binnen ClubExtra: een programma voor kinderen met een bewegingsachterstand. Door vakkundig aan te sluiten bij de bewegingsmogelijkheden die ze wél hebben, vinden de meeste kinderen binnen twee jaar aansluiting bij reguliere sportverenigingen.

Het KIDS-volgsysteem rapporteert het leerproces van kinderen. Activiteiten worden hier vervolgens op aangepast. Dit bevordert de ontwikkeling van het kind en zorgt voor een goede doorstroom van ClubExtra naar reguliere sportverenigingen.

Inzicht in ontwikkeling
De ontwikkeling van kinderen binnen ClubExtra kon tot dusver nauwelijks in kaart worden gebracht. Het KIDS-volgsysteem kan het leerproces nu beter vastleggen. De rapportage kan gebruikt worden in voortgangsgesprekken met ouders, of kan inzicht bieden in het al dan niet overstappen naar een andere/hogere groep binnen ClubExtra of naar reguliere sportverenigingen.

Getoonde interesse is groot
ClubExtra staat hiermee opnieuw enorm in de belangstelling. Al bijna dertig van de tachtig ClubExtra-locaties toonden interesse in het gebruik van het KIDS-volgsysteem.

Subsidie van Windesheim
Stichting KIDS Zwolle kon het KIDS-volgsysteem ontwikkelen met subsidie vanuit Windesheim. Tijdens het Windesheimcongres van 2007 konden medewerkers stemmen op projecten. Stichting KIDS Zwolle won de derde prijs van ⬠10.000,- om met het project te starten.

Wat is ClubExtra?
ClubExtra bereikt kinderen die door bewegingsachterstand de aansluiting bij gewone sportverenigingen missen. Het programma ontstond in 1992 uit een Zwols initiatief van kinderfysiotherapeut Bert Halfwerk en kinderarts Nit Idema. Samen met andere partners is Windesheim vanaf die tijd nauw betrokken geweest bij de oprichting en ontwikkeling van ClubExtra op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Stichting KIDS Zwolle heeft een samenwerkingsverband met de School of Human Movement & Sports van Windesheim. Samen werken zij aan innovatie en projectinitiatieven voor kinderen met een bewegingsachterstand.