Gemeente Vlaardingen


Armoedeconferentie 'Jong geleerd, oud gedaan'

25 november 2009

presentatie op de armoedeconferentie in de Stadsgehoorzaal

De gemeente Vlaardingen heeft voor de vierde keer samen met de Cliëntenraad van Sociale Zaken en Werk een armoedeconferentie georganiseerd. Op woensdag 18 november was het thema: Jong geleerd, oud gedaan. Deelnemers probeerden een antwoord te vinden op de vraag: hoe kunnen mensen zo jong mogelijk leren omgaan met geld en hoe kan het maken van schulden worden voorkomen?

Er waren diverse workshops, een presentatie over de nieuwe Wet Investeren in Jongeren (WIJ) en een presentatie over het project Thuis in de Westwijk.

Met de nieuwe wet WIJ heeft de overheid een koerswijziging voor ogen. Jongeren tot 27 jaar krijgen in principe geen uitkering meer. De jongere heeft, in plaats van een uitkering, recht op een werk-leeraanbod. Dat kan werk, een opleiding, een stage of een training zijn. Werkgevers kunnen in aanmerking komen voor een eenmalige premie van 5000 als zij een jongere in dienst nemen. Het geld is bedoeld voor scholing en begeleiding van de jongere.

In Vlaardingen is een netwerk van organisaties actief met signaleren en bestrijden van armoede, waaronder vertegenwoordigers van scholen, jeugdzorg, kinderopvang, sportclubs, kerkenraden, huisartsen, gemeenteambtenaren en leden van de Cliëntenraad. De jaarlijkse armoedeconferentie biedt een platform aan dit netwerk om ideeën en ervaringen uit te wisselen.