SGP


24 - 11 - 09 | Ergernissen autochtone Nederlanders serieus nemen

SGP: neem ergernissen autochtone Nederlanders serieus

De SGP roept minister Van der Laan op om meer oog te hebben voor alledaagse ergernissen van autochtone Nederlanders. De term ânieuwe Nederlandersâ is juridisch incorrect en verhullend, aldus Van der Staaij tijdens de begrotingsbehandeling Integratie
---

Begroting Integratie
24 november 2009
C.G. van der Staaij

âOude Nederlanders voelen zich soms een vreemde in hun eigen buurt.â Het is een rake typering, afkomstig van de minister voor integratie. In zijn integratiebrief heeft de minister de realiteit onder ogen willen zien. Wegkijken is geen oplossing. Het is goed dat de gevoelens van onbehagen worden herkend en verwoord. Maar is het meer dan lippendienst?

Om te beginnen is de SGP-fractie niet erg tevreden met de nieuwe terminologie die door het kabinet voor vreemdelingen is gelanceerd: nieuwe Nederlanders. Dat is zeker geen gangbaar taalgebruik, om niet te zeggen: ongelukkig. Het is juridisch incorrect en het leidt tot schimmige en verhullende zinnen. In de Verenigde Staten, de culturele smeltkroes bij uitstek, wordt bijvoorbeeld zonder negatieve gevoelens gesproken over migranten. Ligt een dergelijk begrip ook in Nederland niet veel meer voor de hand?

Het kabinet benoemt in haar brief terecht de âgrote onderwerpenâ als eerwraak en vrouwenbesnijdenis, maar het zijn vaak de veel meer alledaagse ergernissen waar de autochtone Nederlanders tegenaan lopen. Behalve de taal zijn dat kwesties als de afzichtelijke schotels die aan de huizen worden bevestigd als een krachtig symbool van non-integratie, veelgebruikte megabarbecues die rookwolken in de buurt verspreiden, de vertrouwde winkels die veranderen in oosterse bazaars. Luidruchtige gebedsoproepen en megamoskeeën werken vervreemding bij uitstek in de hand. Daar is op zijn minst wijze zelfbeperking en een krachtig ontmoedigingsbeleid geboden. Het is verhullend dat de beleidsbrief wel de hoofddoekjes, maar niet de minaretten en gebedsoproepen als voorbeeld van gevoelens van vervreemding benoemt. Hoe gaat de minister deze lacune aanvullen?

Meer aandacht is ook nodig voor een andere bron van onbehagen: positieve discriminatie. Allerlei programmaâs en voorkeursbeleid kunnen wrevel wekken. Neem nou het subsidiëren van een site voor islamitische carrièrevrouwen (ikmetjou.nl) en Marokkaanse fora. Dat is nergens voor nodig en soms zelfs schadelijk. Kan de minister toezeggen dat de steun voor dergelijke projecten echt verleden tijd is?

Voor een goed samenleven is meer nodig dan alleen een gedrag dat niet strijdig is met wettelijke regels. Terecht spreekt het kabinet over de morele plicht voor immigranten om zich te richten naar de Nederlandse samenleving. Maar dat moet niet betekenen dat iedereen klakkeloos moet applaudisseren voor de âmoderne verworvenhedenâ. Je bent niet pas geïntegreerd, als je het homohuwelijk het einde vindt, en abortus en euthanasie toejuicht, om maar wat te noemen. De echte identiteit van een land wordt niet gevormd door de laatst aangenomen wetten, maar door datgene wat zich in de eeuwen heeft bewezen, en waarin de wijsheid van meerdere generaties zijn beslag heeft gekregen. Wat dat betreft is het relevanter dat een allochtoon weet wat een Statenbijbel is, dan waar het NVVE voor staat, om maar iets te noemen. Die historische dimensie mis ik helaas helemaal in de kabinetsvisie op integratie. Het Nederlandse burgerschap zoals dat uit de Verlichting voortkwam, wordt op de voorgrond gesteld. Maar waarom wordt niet gerept over de christelijke identiteit die een stempel heeft gezet op onze rechtsorde? Is het geen valse start als we dit achterwege laten?

Wat is integratie? Een âoude Nederlanderâ gaf daar recent een mooie omschrijving van: integratie is houden van het land waarin je bent neergestreken. Ondanks allerlei kritiek die je kan en mag hebben: houden van je land. Niet af te dwingen met wetten en regels, maar wel heel essentieel. Nationale symbolen kunnen hier wel bij helpen. Zo moet ons volkslied toch zeker binnen het inburgeringstraject aan bod komen. Staat de minister hier pal voor?