SGP


24 - 11 - 09 | Zondagsrust voor werknemers en kleine winkeliers

Zondagsrust voor werknemers en kleine winkeliers

Vanmiddag is er gestemd over twee wetsvoorstellen om de Winkeltijdenwet te wijzigen: een initiatief van SGP en SP en een voorstel van de regering. Via een wijziging van het voorstel van de regering hebben SGP en SP bereikt dat de positie van werknemers en kleine winkeliers in de Winkeltijdenwet is verankerd.

Van der Vlies: âHet is jammer dat ons initiatiefwetsvoorstel het niet gehaald heeft. Dat gaf veel betere waarborgen om zondagsopenstelling tegen te gaan dan het voorstel van de regering. Ik ben wel blij dat werknemers en kleine winkeliers via het amendement nu in de wet genoemd worden, zodat hun belangen nadrukkelijk meewegen.â

Steeds meer gemeenten maken gebruik van de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet, die de mogelijkheid geeft om tot maximaal 52 zondagen per jaar open te kunnen zijn. Die bepaling is bedoeld voor uitzonderlijke situaties, maar in de praktijk gebruiken gemeenten onder druk van grootwinkelbedrijven deze mogelijkheid zelfs bij toerisme dat niets voorstelt. SGP en SP willen dit verkeerde gebruik van de toerismebepaling tegengaan. Het belang van werknemers en kleine winkeliers om niet op zondag te hoeven werken, moet door dit amendement een belangrijke plaats krijgen als gemeenten besluiten om meer koopzondagen toe te staan. Hiermee kunnen gemeenten weerstand bieden tegen de druk van grootwinkelbedrijven.

Op deze manier is een onderdeel van het initiatiefwetsvoorstel van Van der Vlies en Gesthuizen alsnog in het wetsvoorstel van de regering opgenomen. Andere voorstellen van SGP en SP om het wetsvoorstel van de regering aan te scherpen, haalden het niet. Supermarkten kunnen daarom gebruik blijven maken van de mogelijkheid om op zondag na 16.00 uur open te zijn. SGP en SP hadden voorgesteld om die mogelijkheid te schrappen. Ook een strengere definitie van toerisme om het moeilijker te maken de toerismebepaling te gebruiken, kreeg geen steun in de Kamer.