Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Bijzonderheden uit Limburgs Parlement 20-11-2009 Initiatiefvoorstel intrekkingsbesluit POL-aanvulling bedrijfslocatie de Meer
Het betreft het verzoek om de POL-aanvulling, die specifiek bedoeld was om de komst van het bedrijf EDCO naar de Meer mogelijk te maken, in te trekken. Naar aanleiding van het besluit van EDCO om af te zien van vestiging in het gebied de Meer werd het initiatiefvoorstel ingediend door SP, PvdA, GroenLinks, PNL, PvdD, D66 en SPD, met als doel dat De Meer weer een groene bestemming krijgt. Mevrouw Thevissen, voorzitter van het burgercomité De Meer Groen, Stichting Roerdalen Groen, maakte bij aanvang van de vergadering gebruik van het inspreekrecht.
Tijdens de behandeling werd door verantwoordelijk gedeputeerde Driessen toegezegd overleg te voeren met de gemeente Roermond en binnen ca. 2 maanden met een nader voorstel te komen met mogelijke andere opties voor het gebied de Meer.
Ondanks deze toezegging werd het initiatiefvoorstel door de initiatiefnemers in stemming gebracht en met 25 stemmen tegen (CDA, VVD, D66 en PNL) en 19 voor (SP, PvdA, GroenLinks, PvdD en SPD) verworpen.

Initiatiefvoorstel stimuleringsprijs Mens en Cultuur Met dit voorstel beogen de initiatiefnemers CDA (Geert Frische) en VVD (Ingrid Muijs) de aantrekkelijkheid c.q. toegankelijkheid van cultuur voor een breed publiek te vergroten door het uitreiken van een jaarlijkse geldprijs van 50.000,--.
Bij de behandeling werden 2 amendementen ingediend door SPD en PvdA. Het amendement van de SPD is gericht op het bij de beoordeling rekening houden met aspecten van culturele waarde en duurzaamheid. Met het amendement van de PvdA wordt aan de stimuleringsprijs nog een waarderingsprijs gekoppeld van 5.000,-- bestemd voor reeds door overheden gesubsidieerde culturele instellingen. Ook deze waarderingsprijs heeft als doel bevordering van de inzet op het gebied van cultuurbereik. Het initiatiefvoorstel inclusief de amendementen werd met 32 (CDA, PvdA, VVD, PNL, D66, SPD) stemmen voor en 9 tegen (SP, GroenLinks, PvdD) aangenomen.

Dualisme
De debatten over beide initiatiefvoorstellen getuigen van het feit dat ook bij de provincie Limburg het dualisme, de scheiding van rollen tussen Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten, steeds meer vorm krijgt. Een initiatiefvoorstel is een belangrijk instrument voor individuele statenleden om zelf voorstellen aan te dragen en daardoor mede de agenda van Provinciale Staten te bepalen.

Verder werden door het Limburgs Parlement vastgesteld het provinciaal waterplan Limburg 2010-2015; de waterverordening Limburg; het besluit tot het instellen van een revolverend fonds woningverbetering; de meerjarenraming 2011-2013 fonds nazorg stortplaatsen en de voordragen onderzoek aan de Zuidelijke Rekenkamer Noord-Brabant / Limburg.

De vergadering is te bekijken via www.limburg.nl/statenvergadering

25-11-2009 12:58