GAIA

25 november 2009

Nieuwe GAIA-beelden brengen schokkende wreedheden in Belgische slachthuizen aan het licht Onverdoofd geslachte runderen, schapen en geiten ernstig mishandeld

Vandaag op een perconferentie in Brussel, twee dagen voorafgaand aan het offerfeest, heeft GAIA beelden onthuld van schokkende wreedheden in Belgische slachthuizen. De beelden tonen hoe onverdoofd geslachte runderen, schapen en geitjes zwaar lijden en ernstig mishandeld worden. De dieren worden onverdoofd geslacht voor de halal markt, maar het vlees wordt ook zonder etikettering verkocht in het reguliere circuit, en de consument weet dit niet. GAIA eist dat de uitzondering in de wet die onverdoofd ritueel slachten toestaat, geschrapt wordt en vraagt de moslimgemeenschap verdoving te accepteren, om de dieren onnodig lijden te besparen.

Intens en voortdurend lijden

In augustus, september en oktober is GAIA in 11 slachthuizen in België geweest (5 in Wallonië, 6 in Vlaanderen) om de praktijk van het onverdoofd slachten vast te leggen. Onverdoofd slachten is verboden volgens Koninklijk Besluit van 16/01/98 aangaande het dierenwelzijn tijdens het slachten, met uitzondering van ritueel slachten.

De onthullende scènes in de film tonen de schokkende realiteit: geitjes krijsend van angst, spartelend terwijl zij met overgesneden keel aan een haak hangen, het lijden van runderen die met een stroomstok de kantelbox in worden geduwd en dan met een mes onverdoofd de keel worden doorgesneden, hopeloos vechtend om te overleven terwijl ze doodbloeden, schapen worden brutaal op hun rug gesmeten en gekeeld in het zicht van hun soortgenoten, ...

"Dit zijn onaanvaardbare, middeleeuwse wanpraktijken, waar dringend paal en perk aan moet gesteld worden," reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Het is bovendien niet conform art. 3 van het KB van 16/01/1998 waarin staat dat ervoor gezorgd moet worden dat de dieren elke vermijdbare opwinding of pijn of elk vermijdbaar lijden wordt bespaard."

Vlees van onverdoofd geslachte dieren zonder etikettering in de supermarkt

Door de wettelijke uitzondering voor ritueel slachten vindt het onverdoofd slachten van dieren op grote schaal plaats en overschrijdt daarmee ruimschoots de behoefte aan religieus geslacht vlees. Het vlees komt in het reguliere circuit terecht en wordt daar verkocht zonder etikettering met informatie over de herkomst. De afwezigheid van etikettering moedigt de slachthuizen aan meer en meer onverdoofd te slachten, zelfs voor vlees dat niet voor de halal markt is bestemd. Op dit moment wordt in België 92% van de schapen, 21% van de kalveren en 10% van de runderen onverdoofd geslacht, dat zijn meer dan 250.000 dieren per jaar.

Michel Vandenbosch: "De slachthuizen hebben de grenzen van de wet en van de aanvaardbaarheid overschreden. Vandaag is de uitzondering regel geworden, en de dieren zijn het eerste slachtoffer. Het is hoog tijd om te evolueren en te stoppen met dit onverdoofde kelen van de dieren! Wij vragen de moslimgemeenschap de verdoving vóór het slachten te aanvaarden.

Europese Federatie van Dierenartsen: "onaanvaardbaar in alle omstandigheden" *

Slachten zonder verdoving is het middelpunt van discussies over dierenwelzijn in Europa. Zweden, Noorwegen, Zwitserland en IJsland hebben het al verboden, terwijl het standpunt van de wetenschap onbetwistbaar is: de wetenschappers van EFSA, het Europese Voedselagentschap, en de Europese Federatie van Dierenartsen pleiten allebei voor het systematisch verdoven van dieren om ze zo onnodig lijden te besparen. EFSA heeft berekend dat het meerdere minuten kan duren voordat onverdoofd gekeelde dieren geen pijn meer voelen.


*http://www.fve.org/news/position_papers/animal_welfare/fve_06_033_ aw_slaughter.pdf