Arbocatalogus verzekeringsbedrijf online

25/11/2009 13:37

Verbond Van Verzekeraars

Hoe kunnen verzekeraars handen en voeten geven aan een goed arbobeleid? En hoe kunnen ze het beste omgaan met arbeidsrisico's zoals RSI en werkdruk? Die vragen staan centraal in de Arbocatalogus voor het verzekeringsbedrijf die op 24 november werd geĂŻntroduceerd. De catalogus wordt ondersteund door de website www.gezondverbond.nl. Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars en voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten gaven het startschot voor de online catalogus.

De Arbocatalogus vloeit voort uit de gedereguleerde Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en stelt de branche in staat maatwerk op het gebied van arbeidsomstandigheden overeen te komen. In de catalogus staat wat wettelijk ten minste wordt verwacht van bedrijven bij de aanpak van een arbeidsrisico. Daarnaast worden mogelijke maatregelen en oplossingen benoemd voor de belangrijkste risicogebieden, zoals bijvoorbeeld voor het verzekeringsbedrijf ten aanzien van beeldschermwerk/RSI en werkdruk. Met de aanpak van risico's door middel van een Arbocatalogus laat de branche zien dat verbetering van arbeidsomstandigheden een belangrijk onderwerp is. Dat kan bijdragen aan het imago van de branche en aan een verbeterde instroom van nieuwe werknemers in de branche.

Arbocatalogus verzekeringsbedrijf

De catalogus is ontwikkeld door het sectorbestuur Arbeidsvoorwaarden van het Verbond van Verzekeraars, de verzekeraars met een eigen cao en de vakorganisaties FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond, BBV en De Unie. Deze Arbocatalogus is inmiddels goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. De Arbocatalogus gaat gelden voor alle verzekeringsbedrijven, waar in totaal ruim 50.000 werknemers actief zijn.

Wat betekent het voor werkgevers?

Op basis van de Arbowet beschikt elke onderneming over een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI?), waarvan een Plan van Aanpak deel uitmaakt. In de RI? zijn alle voorkomende risico's van de onderneming beschreven en geanalyseerd. Het Plan van Aanpak beschrijft welke maatregelen worden ondernomen om die risico's te beheersen. Een werkgever moet - in overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging van zijn onderneming - zelf bepalen welke oplossingen uit de Arbocatalogus hij doorvoert.

Wat hebben werknemers aan een Arbocatalogus?

In de Arbocatalogus worden oplossingen vastgelegd om een goed beschermingsniveau voor de risico's te bereiken. Werknemers kunnen bij hun leidinggevende of bij hun werkgever nagaan wat er in hun bedrijf met de oplossingen uit de Arbocatalogus is gebeurd. Natuurlijk kunnen zij ook de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging hierover raadplegen.





http://www.verzekeraars.nl