Waterschappen bieden Engeland hulp bij overstromingen

25/11/2009 13:42

Unie Van Waterschappen

Den Haag - De Unie van Waterschappen heeft haar expertise op het gebied van waterbeheer aangeboden aan het door overstromingen geteisterde noordwesten van Engeland. Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Het is vreselijk om te zien wat zich op dit moment voltrekt in Engeland. Wij hebben de Engelse koepelorganisatie van waterbeheerders advies en hulp aangeboden om de problemen daar op te lossen."

Al eerder waren de waterschappen internationaal actief bij grote overstromingen. Zo boden zij hulp na de tsunami in Zuidoost-Azië en bij de overstromingen in New Orleans als gevolg van orkaan Katrina. Sybe Schaap, voorzitter van de Unie van Waterschappen: "Directe aanleiding voor de watersnood in Engeland is uiteraard de overvloedige regenval als gevolg van de klimaatverandering. Maar een onderliggend probleem is dat het rioolsysteem nog dateert uit de negentiende eeuw. De riolen zijn slecht onderhouden en raken snel verstopt, zodat het water uit de riolen omhoog komt. Wij stellen onze kennis en kunde graag ter beschikking om dit zo snel mogelijk op te lossen."

Volgens Schaap is in Nederland de afgelopen jaren het nodige geïnvesteerd om problemen zoals in Engeland te voorkomen. Schaap: "In Nederland zal het niet zo uit de hand lopen als in Engeland, alleen al doordat de geografische omstandigheden anders zijn. Wij hebben geen bergen en heuvels die voor problemen zorgen. Daarnaast hebben de waterschappen veel maatregelen genomen om overtollig water snel en efficiënt af te voeren. Er kan bij ons wel tijdelijk wateroverlast ontstaan, maar meestal is dat binnen een paar uur verholpen. Ook rond de grote rivieren is het veilig."

Toch zal ook Nederland door de klimaatverandering steeds vaker door hevige regen worden geteisterd. "In het Deltaprogramma dat naar aanleiding van het advies van de Commissie Veerman is opgesteld, is geld vrijgemaakt om ons land droog te houden. De waterschappen staan met hun expertise samen met Rijkswaterstaat klaar om het werk op te pakken", aldus Sybe Schaap. "Door de toename van het aantal hoosbuien kunnen straten wel vaker blank komen te staan. De waterschappen zullen dus ook de komende jaren goed moeten samenwerken met de gemeenten om het hoofd te bieden aan de nieuwe meteorologische omstandigheden."








Waterschap Reest en Wieden