Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vrijwillige verklaring moet meisjesbesnijdenis tegengaan

Nieuwsbericht, 25 november 2009
Demonstratie tegen meisjesbesnijdenis

Er komt een 'verklaring tegen meisjesbesnijdenis'. Door dit document vrijwillig te ondertekenen, verklaren ouders dat zij hun dochter niet laten besnijden tijdens een verblijf in het buitenland.

Staatssecretaris Bussemaker presenteerde de verklaring tegen meisjesbesnijdenis vandaag tijdens de internationale conferentie `Uniting Europe and Africa to fight Female Genital Mutilation/Cutting (FGM/C)' in Den Haag.

Familiedruk

De verklaring is bedoeld voor in Nederland wonende ouders van meisjes uit risicolanden, zoals Somalië en Ethiopië. Met de verklaring kunnen de ouders aan familie in het land van herkomst aantonen dat besnijdenis in Nederland strafbaar is. Op die manier kunnen ze weerstand bieden aan eventuele familiedruk.

Proef

Dit jaar start een proef waarin de jeugdgezondheidszorg de verklaring tegen meisjesbesnijdenis voorlegt aan ouders. Het is de bedoeling dat de verklaring vervolgens halverwege 2010 wordt ingevoerd.

De staatssecretaris heeft de verklaring samen met Nederlandse migrantenorganisaties, NGO's en beroepsorganisaties opgesteld. De verklaring is geïnspireerd op het Franse Attest pour voyage.

Verboden

In Nederland zijn alle vormen van meisjesbesnijdenis verboden. Het gaat om ernstige, onherstelbare vormen van lichamelijk letsel, met grote kans op lichamelijke en psychische klachten voor het meisje.