Gemeente Haaksbergen


Dóór met strenge aanpak jeugdoverlast
25-11-2009 Dóór met strenge aanpak jeugdoverlast Sinds vorig jaar november treden de gemeente en politie strenger op als er sprake is van jeugdoverlast. Besloten is dit lik-op-stukbeleid te handhaven en zelfs nog aan te scherpen. De essentie van de manier van werken blijft hetzelfde: de politie en gemeente houden toezicht en controleren. Als jongeren over de schreef gaan, dan worden ze direct daarop aangesproken, ouders krijgen hierover een brief ondertekend door de burgemeester en soms volgt er nog een boete of een gang naar de rechter.

Al enkele jaren hebben inwoners, winkelend publiek en winkeliers last van jongeren die overlast veroorzaken. Dit uit zich in geluidsoverlast, rotzooi op de grond, vandalisme of bijvoorbeeld dronkenschap. Voor het tegengaan van overlast is ruim een jaar geleden een plan van aanpak gemaakt. Omdat al enkele jaren sprake is van hinderlijke overlast en soms ook van strafbare feiten, zijn in dat plan van aanpak afspraken vastgelegd over een strenger optreden en het erbij betrekken van de ouders. Sindsdien zijn ongeveer dertig brieven de deur uitgegaan naar ouders. De gemeente en politie wijzen de ouders op die manier nadrukkelijk op hun rol als opvoeder.

Straatafval grootste boosdoener
Twee studenten van de Saxion Hogeschool uit Enschede hebben onderzoek gedaan naar in hoeverre winkeliers, winkelend publiek en inwoners eerder dit jaar overlast hebben ervaren van de groepen jongeren. De Haaksbergse studentes Nicole Brunninkhuis en Chantal Konhuurne konden de conclusie trekken dat de meeste overlast in het centrum door winkeliers wordt ervaren. "Winkeliers vinden het voor hun klanten vaak vervelend als jongeren rond hun winkel hangen. Waar inwoners en dan vooral bewoners van het centrum zich vooral aan ergeren, is afval dat weggegooid wordt of geluidsoverlast van brommers of auto's. Van gevoelens van onveiligheid heeft men nauwelijks last", aldus Nicole. "Het zit dus meestal in kleine irritaties die mensen ervaren."

Overlast melden
Om de overlast en de irritaties zo veel mogelijk in te perken, werken gemeente, politie, jongerenwerk, bureau HALT en het Assink Lyceum samen. Zij hanteren gezamenlijk dezelfde aanpak, waarbij jongeren en ouders aangesproken worden op hun gedrag en zonodig verdere stappen worden genomen. Zij vragen winkeliers en inwoners om overlast altijd te melden bij de politie, zodat signalen dáár komen waar ze moeten komen, de mate van overlast in beeld is en er opgetreden kan worden. De samenwerkende partijen hebben recent afgesproken om hun optreden met name te concentreren op drie gebieden: het centrum, de Zienesch (bij de
jongerenontmoetingsplek) en het Scholtenhagen, omdat deze gebieden de meeste aandacht vragen.