UMC Utrecht


Zorginnovatie krijgt steun van overheid

Gezondheidsportaal krijgt subsidie voor verdere ontwikkeling

Het Ministerie van Economische zaken heeft via de subsidieregeling Pieken in de Delta een subsidie van 1 miljoen euro toegekend aan het gezondheidsportaal PAZIO, de Patiëntgeoriënteerde Zorg Informatie Omgeving. De provincie Utrecht en de gemeente Utrecht verlenen samen ook nog eens 1 miljoen euro cofinanciering aan de verdere ontwikkeling van dit portaal. De subsidie zal onder meer gebruikt worden om de benodigde software verder te ontwikkelen, voor de promotie en introductie van het platform bij de gezondheidsinstellingen en voor de ontwikkeling van een innovatief kenniscentrum.

Het gezondheidsportaal PAZIO is een initiatief van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, Imtech, VitalHealth Software, Mediportaal, VitaValley en het Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentrum en wordt gesteund door Economische Zaken, de provincie Utrecht en de gemeente Utrecht.

Het portaal kan als economische motor dienen voor ICT bedrijven en dienstverleners, die hun kennis, technologie en toepassingen willen inzetten ter ondersteuning van de gezondheidszorg. Daarnaast biedt het portaal een toekomstig platform om innovaties op het gebied van zorg, onderzoek en preventie landelijk uit te rollen.

"De toekenning van deze subsidie is een uitstekende en krachtige steun in de rug voor een zeer kansrijke innovatie in de zorg", geeft Jos Kuilboer aan, directeur concernstaf van het UMC Utrecht.

"We hadden met het PAZIO project al een flinke opsteker doordat we begin 2009 genomineerd werden voor de landelijke ICT-Office Innovatie Award . Met de nu toegewezen subsidie uit de Pieken in de Delta kunnen we onze ambities verwezenlijken om de invoering van PAZIO nog sneller en beter realiseren. Het uitrollen van het platform in de regio Utrecht en op landelijk niveau behoort nu tot de mogelijkheden".

Met behulp van het gezondheidsportaal is het mogelijk om bijvoorbeeld online afspraken te maken met de huisarts of herhaalrecepten aan te vragen. Verder kan een patiënt het eigen dossier inzien en kunnen labresultaten worden bekeken. Het portaal biedt tevens zelfmanagement mogelijkheden voor mensen met chronische ziekten en aandoeningen. De consument beschikt via PAZIO over betrouwbare en op maat gesneden, persoonlijke zorginformatie waarbij alle relevante dossierinformatie direct bij de betrokken zorgprofessionals bekend is. Hierdoor wordt bijvoorbeeld verwijzing tussen zorgprofessionals eenvoudiger en efficiënter.

Het gezondheidsportaal wordt ontwikkeld in nauwe samenspraak met burgers, vertegenwoordigers van patiëntenbelangenorganisaties en zorgverleners.

Voor meer informatie, bel 088 75 588 50 of mail info@umcutrecht.nl. woensdag 25 november 2009