Gemeente Echt-Susteren


Op pad met de gemeenteraad

De gemeenteraad wil in het kader van zijn eigen verbeterplan graag op pad. Dit houdt in dat de raad vaker buiten het gemeentehuis op werkbezoek wil gaan. Maandagavond 23 november is de raad de eerste keer op pad gegaan. 12 raadsleden, de burgemeester en de griffie brachten een bezoek aan het Asielzoekerscentrum (AZC) in Peij. Voor het asielzoekerscentrum een goed moment om de raad te informeren over wat er zich allemaal afspeelt binnen de muren van het centrum.

Â

AZC

Het asielzoekerscentrum biedt nu onderdak aan ongeveer 400 asielzoekers. Sinds de vestiging van het AZC aan Pepinusbrug 2 in Peij heeft het centrum een wisselende doelstelling gehad. Zo waren er asielzoekers gehuisvest die wachtten op een antwoord op hun verzoek om asiel en asielzoekers die wachtten op een woonruimte nadat hun verzoek was ingewilligd. Nu wonen er vooral asielzoekers die bijna zijn uitgeprocedeerd, omdat hun verzoek is of zal worden afgewezen.

Â

De locatiemanager mevrouw Ceulemans en de medewerkers van het AZC hebben de raadsleden een interessante avond bezorgd. Zij hebben uit de doeken gedaan wat er in het AZC allemaal gebeurt.

Zo werd verteld welke rechten en plichten de asielzoekers hebben. De rechten bestaan uit onderdak, een wekelijkse toelage, een kleine sportvergoeding, ziektekostenverzekering en WA-verzekering. De plichten zijn het wekelijks melden, TBC-controle, naleven van de huisregels en toestemming geven voor kamercontroles. De raadsleden werden rondgeleid door de gebouwen en kregen uitleg over de procedures die worden gevolgd bij aankomst en vertrek. Ook werd verteld over de faciliteiten, zoals vluchtelingenwerk, de peuterpeelzaal, de basisschool, de computerruimte en cursussen. Het AZC werkt zoveel mogelijk met persoonlijke begeleiding en heeft oog voor veiligheid. Zo heeft het AZC bijvoorbeeld zelf een cursus ontwikkeld over drugs, alcohol, agressie en omgang met vrouwen.

De reacties

Het is voor de raadsleden duidelijk geworden dat het AZC onder verantwoordelijkheid van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers een uitvoeringsorganisatie is. De Immigratie en Naturalisatiedienst bepaalt of asielzoekers mogen blijven of niet. Aangegeven werd ook dat het AZC altijd behoefte heeft aan vrijwilligers, die binnen de vestiging een rol kunnen spelen. De raad en de burgemeester hebben dit signaal opgevangen en vroegen zich af in hoeverre de gemeente in de toekomst hierin een rol zou kunnen spelen.

Â

Voor herhaling vatbaar

Naar aanleiding van dit bezoek kan de raad terugkijken op een leerzame avond, die zonder twijfel voor herhaling vatbaar is. De raad bedankt mevrouw Ceulemans en haar enthousiaste medewerkers voor de hartelijke ontvangst en de duidelijke uitleg!