Sociaal-Economische Raad

25 november 2009
Meer vrouwelijk talent in topfuncties bij de SER. Met dat doel voor ogen hebben SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan en algemeen secretaris Véronique Timmerhuis het Charter Talent naar de top ondertekend. Daarmee verplicht de SER zich ervoor te zorgen dat er binnen het SER-secretariaat meer vrouwen op topposities komen (en daar blijven). Op dit moment bevat het aantal leidinggevenden bij de SER 40 procent vrouwen, terwijl de topfuncties voor 25 procent uit vrouwen bestaan. Geen slechte score volgens Sybilla Dekker, voorzitter van de van de Taskforce Talent naar de top, en aanwezig bij de ondertekening. Maar het kan natuurlijk beter.

Organisaties die het Charter ondertekenen, zeggen toe binnen zes maanden actie te ondernemen zodat er meer vrouwen in topfuncties komen. Zo formuleren ze duidelijke en meetbare doelstellingen, en stellen ze een strategie vast om deze doelstellingen te bereiken. Uit een jaarlijkse rapportage moet blijken of organisaties hun doelstellingen hebben bereikt, of niet. Werkgevers lichten in die rapportage toe hoe zij scoren ten opzichte van de doelstellingen.

De rapportages van deze inspanningen zijn te lezen op de website van Talent naar de top. Daar valt dus ook te lezen hoe het SER-secretariaat scoort. In mei 2010 worden de eerste resultaten bekendgemaakt. Flink wat organisaties en bedrijven hebben het Charter al ondertekend, of hebben toegezegd dat binnenkort te doen. Ook enkele grote ondernemingen (zoals Heineken) behoren hiertoe.

Het Charter is in 2008 tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen SER, VNO-NCW, de FNV en vertegenwoordigers van bedrijven, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken.

Alexander Rinnooy Kan en Véronique Timmerhuis ondertekenen het Charter, rechts geflankeerd door Sybilla Dekker, voorzitter van de Taskforce Talent naar de top.