Gemeente 's-Hertogenbosch

25-11-2009
Vanaf 1 januari keuze uit zes aanbieders huishoudelijke hulp

De gemeente 's-Hertogenbosch heeft na een Europese aanbesteding zes aanbieders gekozen voor het leveren van hulp bij het huishouden. Het betreft Thuiszorgcentrale IVT, Thuiszorg centrum VDA, Thuiszorg Service Nederland, Vivent, Pantein Thuiszorg en Tzorg. De overeenkomsten gaan in op 1 januari en hebben een looptijd van vier jaar. Elf organisaties hadden zich ingeschreven voor de Europese aanbesteding die meer kwaliteit en continuïteit, keuzevrijheid en terugdringing administratieve lasten als belangrijke uitgangspunten kende.

Zes leveranciers
De gemeente heeft de ervaringen van de laatste jaren gebruikt om tot een nieuwe aanbestedingsopdracht te komen. Ook de Wmo-adviesraad is hierbij actief betrokken. De gemeente vindt het erg belangrijk dat klanten vrij zijn om een organisatie te kiezen voor het leveren van huishoudelijke hulp. Om te zorgen dat klanten meer hun persoonlijke voorkeur kunnen volgen en minder worden geconfronteerd met lange wachttijden, is besloten zes in plaats van drie aanbieders met ingang van 1 januari 2010 te contracteren. Mensen kunnen per 1 januari kiezen uit één van zes de aanbieders waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten, of voor een persoonsgebonden budget. In dat geval krijgt men een vergoeding voor huishoudelijke hulp, en regelt en betaalt men zelf de hulp.

Concurrentie op kwaliteit
De offertes van elf aanbieders van huishoudelijke hulp zijn door de gemeente beoordeeld op kwaliteitsaspecten als continuïteit en kwaliteit van de zorg, signaleringsfunctie, samenwerking met andere partijen in de zorgketen en inschakeling van werkzoekenden. Prijs en leveringsvoorwaarden zijn door de gemeente zelf bepaald. Ter vereenvoudiging en terugdringing administratieve kosten is in de aanbestedingsopdracht gevraagd naar één algemene vorm van huishoudelijke hulp tegen één tarief. Belangrijk voordeel hiervan is dat de klant bij wijzigende hulpbehoefte toch zijn eigen hulp kan behouden. Door het vastgestelde tarief concurreren de aanbieders niet op prijs maar op kwaliteit.
Na beoordeling is besloten de huishoudelijke hulp te gunnen aan de partijen Thuiszorgcentrale IVT, Thuiszorg centrum VDA, Thuiszorg Service Nederland, Vivent, Pantein Thuiszorg en Tzorg. De overeenkomsten gaan in op 1 januari 2010 en hebben een looptijd van vier jaar. De zes aanbieders hebben geen afnameverplichting en zullen zich dus met kwaliteit moeten profileren om klanten voor zich te winnen. Niet met alle huidige aanbieders wordt opnieuw een contract afgesloten. Vanaf 1 januari 2010 is het daardoor mogelijk dat cliënten een andere huishoudelijke hulp krijgen. Deze klanten krijgen hierover bericht van de gemeente.