Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

woensdag 25 november 2009 | Weblog

Hedegaard naar Brussel

Connie Hedegaard wordt Europees commissaris! Daar ben ik erg blij mee. Ik heb Hedegaard, Deense milieuminister, de afgelopen 2 jaar goed leren kennen. Ze heeft zich tomeloos ingezet en sleepte leiders naar alle hoeken van de wereld om ze de gevolgen van klimaatverandering te laten zien. Ze zorgde ervoor dat de klimaattop in Kopenhagen plaatsvindt en ze bouwde een internationaal klimaatnetwerk op van experts, milieuministers en wereldleiders.

De verwachting is dat Hedegaard klimaatcommissaris wordt, hoewel dit nog niet officieel is. Overigens zou ze de eerste zijn op die post; dat werd wel tijd.

Wie Hedegaard niet kent, kan denken aan een Deense versie van Neelie Kroes. Hedegaard is gedreven en wil absoluut een akkoord in december. Aan de verschillende onderhandelingstafels is ze een goede voorzitter geweest met een opbouwende rol. Ik heb ook tijdens de verschillende informele onderhandelingsrondes gemerkt dat we een goede aanvulling zijn op elkaar.

Connie heeft de afgelopen 2 jaar verschillende informele internationale klimaatbijeenkomsten georganiseerd ter voorbereiding op Kopenhagen. Hier waren zo'n 35 milieuministers uit verschillende delen van de wereld aanwezig. Waaronder ik.

Tijdens deze overleggen wordt met elkaar gesproken over de hoofdzaken van een klimaatakkoord. Geen voorbereidingen, geen speeches. Alleen interventies van de aanwezigen. Hedegaard leidde die bijeenkomsten voortreffelijk. Als voorzitter moest zij echter onpartijdig blijven. Vaak was het mijn rol, of die van collega Ed Milliband (Groot-Brittanië), om bruggen te slaan tussen de standpunten van de diverse landen en een vrije discussie te voeren. Hedegaard gaf ons alle ruimte. Het waren altijd zeer constructieve sessies waar we in Kopenhagen ook profijt van zullen hebben.

Zie hier een optreden van Hedegaard van afgelopen mei. En hier tijdens het Globe Forum afgelopen juni.