Gemeente Leidschendam-Voorburg


Regionale campagne Denk Vooruit

23 november 2009 Een opwindbare radio met ingebouwde lamp waarmee je naar de calamiteitenzender Radio West kunt luisten als de stroom is uitgevallen. Dit handige kleinood overhandigde burgemeester Hans van der Sluijs aan een bezoeker van het stadskantoor waarmee tevens het startschot viel voor de regionale campagne Denk Vooruit.

Noodsituaties
Het doel van deze regionale campagne is bewoners ervan bewust te maken dat zich hier een noodsituatie kan voordoen en dat het van belang is daarop goed te zijn voorbereid.
Bij noodsituaties valt te denken aan langdurige uitval van elektriciteit, besmetting van drinkwater, wateroverlast of het vrijkomen van gevaarlijke stoffen. Gemeenten en hulpdiensten bereiden zich al voor met plannen en oefeningen, maar ook inwoners moeten weten wat zij kunnen doen ter voorbereiding op eventuele noodsituaties. Het zelf samenstellen van een noodpakket kan helpen een noodsituatie door te komen. Een transistorradio, opwindbaar of met batterijen, hort daar in thuis.

Boodschappenlijstje
Centraal in de campagne staat de boodschappenlijst, een overzicht van alledaagse, noodzakelijke praktische dingen om in een noodsituatie onder handbereik te hebben. Anders dan bij de landelijke campagne Denk Vooruit, wordt regionaal niet ingezet op het kopen van een standaard noodpakket, maar meer op bewustwording en het zelf bijhouden en eventueel aanschaffen van bruikbaar noodmateriaal. De boodschappenlijst is af te halen in het gemeentelijke servicecentrum in Leidschendam en in Voorburg. Op beide locaties staat ook een vitrine met praktische voorbeelden van spullen die in een noodpakket kunnen zitten.
De regionale campagne is opgezet door de Veiligheidsregio Haaglanden en de negen Haaglandengemeenten en duurt tot eind janauri 2010.