Belgische Federale Overheid


*

Internationale dag van de strijd tegen het geweld op vrouwen

Datum: 25 november 2009

In het kader van de 'Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen' organiseert het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen (IGVM), in samenwerking met de provinciale coördinatoren, een nationale campagne tegen huiselijk geweld. Op woensdag 25 november vindt een ballonnenactie plaats tussen 11 uur en 12.30 uur in de tien provincies, in Brussel en in Eupen.

Met deze actie wil het IGVM de aandacht vestigen op de strijd tegen het geweld op vrouwen, een strijd van alledag.
België concretiseert zijn engagement voor de strijd tegen het partnergeweld sinds verschillende jaren via een Nationaal Actieplan. Hierbij zijn zowel de federale overheid, de gemeenschappen, de gewesten als het provinciale en lokale niveau betrokken. Het loslaten van ballonnen over het hele grondgebied illustreert deze samenwerking.

Er is nog heel wat werk aan de winkel in de strijd tegen het geweld op vrouwen. De verschillende overheden maken werk van een nieuw Nationaal Actieplan. Bovendien zal in de loop van 2010 een nationale website over partnergeweld gelanceerd worden.

Ook de gemeenschappen en gewesten zitten niet stil:
* De Franstalige Gemeenschap en het Waals Gewest hebben een groen nummer '0800 300 30' opgestart waar slachtoffers van partnergeweld met hun verhaal terecht kunnen.

* In Vlaanderen zorgen de Centra Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor de opvang van slachtoffers. Om meer zichtbaarheid te geven aan de problematiek van huiselijk geweld ontstond in Vlaanderen een preventiecampagne. Meer informatie over deze campagne vindt u op de website www.horenzienenpraten.be.

Meer informatie vindt u in het officiële persbericht.