Technische Universiteit Eindhoven

Twee miljoen van EU voor onderzoek Bert Meijer

Geplaatst: 25 november, 2009

De European Research Council (ERC) van de EU heeft prof. dr. Bert Meijer van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een Advanced Grant van twee miljoen euro toegewezen. De prestigieuze subsidie van de Europese Unie wordt alleen toegekend aan de beste Europese onderzoekers.

Foto: Maarten Schuth

De subsidie geeft Meijer de kans het gebied van niet-covalente synthese van functionele supramoleculaire systemen te onderzoeken. Dit zijn zeer kleine moleculaire fabriekjes die worden opgebouwd uit moleculen die met meerdere zwakke krachten aan elkaar vastzitten. Ze hebben unieke eigenschappen en tal van mogelijke toepassingen worden verkend.

Met het geld kan Meijer zes nieuwe onderzoekers in opleiding (aios) en twee post-doctorale medewerkers aanstellen. Meijer: Ik ben ontzettend blij en vereerd met deze subsidie. Ik zie het als een geweldige stimulans voor onze groep om op de ingeslagen weg door te gaan.

De groep van Meijer introduceerde een nieuwe klasse materialen, namelijk de supramoleculaire polymeren. Hij liet voor het eerst zien dat polymeren die niet zijn opgebouwd uit ketens waarin de eenheden door sterke (covalente) bindingen gebonden zijn maar juist door zwakkere (niet-covalente) interacties, heel goede en soms zelfs superieure eigenschappen kunnen hebben. Het geplande onderzoek is een volgende stap in de ontwikkeling van deze materialen met het doel om nieuwe functies te introduceren in deze complexe supramoleculaire systemen.

Het onderzoeksproject gaat in 2010 van start en kent twee hoofdrichtingen. Door het bestuderen van de mechanismes achter de vorming van supramoleculaire polymeren, kunnen de mogelijkheden en beperkingen van deze nieuwe soort polymeren worden onderzocht en in kaart gebracht. Deze kennis zal worden ingezet om materialen te ontwerpen, maken en laten assembleren, die hun eigenschappen dynamisch kunnen aanpassen door externe stimuli. Deze materialen zullen in nauwe samenwerking met dr. Patricia Dankers (faculteit Biomedische Technologie en Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen van de TU/e) ook worden gebruikt als biomaterialen om bijvoorbeeld onderdelen van een prototype bio-artificiële nier te maken. Hopelijk leidt dit de komende jaren tot een verbetering van de huidige dialyse en later mogelijk zelfs tot een draagbaar dialyseapparaat.

Een andere uitdaging ligt in het realiseren van gecompartimentaliseerde nanodeeltjes, fabriekjes met verschillende activiteiten verenigd in één, heel lang en bijzonder gevouwen, molecuul. Om te komen tot de best mogelijke polymere systemen, die de basis vormen van deze deeltjes, zullen nieuwe technieken worden geïntroduceerd om zeer goed gedefinieerde polymeren met een vooraf precies te bepalen volgorde te kunnen maken. In nauwe samenwerking met dr. ir. Anja Palmans (faculteit Scheikundige Technologie) worden deze supramoleculaire systemen onderzocht als moleculaire containers.

Prof. dr. Bert Meijer is Universiteitshoogleraar, wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Complexe Moleculaire Systemen en heeft een leerstoel in de faculteiten Biomedische Technologie en Scheikundige Technologie van de TU/e.