Gemeente Doetinchem

Persbericht, 25 november 2009

Nadeelgemeenten reageren op Wmo-onderzoek Ministerie Binnenlandse Zaken:

Het ministerie krijgt nog één kans, daarna is ons geduld op

De ruim tachtig nadeelgemeenten van het nieuwe Wmo-verdeelmodel zijn tevreden met het rapport van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, waarin de werking van het model onder de kritische loep is genomen. Het ministerie komt tot dezelfde conclusies als de gemeenten die sinds de invoering van het nieuwe verdeelmodel sterk in Wmo-budget zijn achteruit gegaan. Toch hadden zij op meer gehoopt.

Wethouder Otwin van Dijk van de gemeente Doetinchem reageert namens de nadeelgemeenten: Eindelijk deelt ook het ministerie van Binnenlandse Zaken onze conclusies dat de nieuwe verdeling van het Wmo-budget onder de gemeenten niet eerlijk is. Binnenlandse Zaken is de hekkensluiter, nu is iedereen het erover eens en kan niemand er meer onderuit: het model moet anders. Toch hadden wij graag gezien dat Den Haag nu al met een voorstel was gekomen.

Vier onderzoeken
Het onderzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken concludeert dat gemeenten met veel chronisch zieken en lage inkomens te weinig geld krijgen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De tekorten zijn ontstaan door de invoering van een nieuwe methode in 2008 om de rijkspot met Wmo-geld te verdelen onder gemeenten. Bij de oude methode werd uitgegaan van de historische uitgaven, maar de nieuwe verdeelmethode (ook wel objectief verdeelmodel genoemd) is gebaseerd op objectieve criteria. Hierbij worden echter de elementen aantal chronisch zieken en lage inkomens niet meegeteld, terwijl juist deze groepen aanspraak maken op de voorzieningen van de Wmo.
Eerder kwamen de gemeenten zelf al tot de conclusie dat het nieuwe verdeelmodel onvolledig is. In september 2008 brachten zij twee eigen onderzoeken naar buiten; één van 22 nadeelgemeenten in de Achterhoek en Limburg door onderzoeksbureau APE en één door BMC namens een aantal gemeenten in Drenthe. Het Sociaal Cultureel Planbureau kwam begin dit jaar tot de slotsom dat het nieuwe model niet voldoet. Nu dus ook het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat eigenaar is van het verdeelsysteem.

Aanpassing model
In het rapport belooft het ministerie aanpassing van het model. Er komt nieuw onderzoek naar de mogelijkheden om de factoren gemiddeld inkomen en langdurig medicijngebruik in het model te verwerken. De uitkomst wordt in februari 2010 verwacht. Juist deze boodschap stemt de nadeelgemeenten hoopvol. Van Dijk: Het is teleurstellend dat het ministerie niet meteen heeft doorgepakt, toch gaat het ons er vooral om dat er echt een beter model komt. Wij geven Den Haag nog een laatste kans, maar februari is wel de deadline. Daarna raakt ons geduld op.

Mouwen opstropen
Zodra Binnenlandse Zaken met een aangepast model komt, doen de nadeelgemeenten opnieuw schaduwonderzoek. Het is nu echt de mouwen opstropen en ons best doen, aldus Van Dijk. De gemeenten gaan ervan uit dat het nieuwe model in 2011 ingaat, omdat dan ook de compensatieregeling ophoudt. Deze werd bij de invoering van het nieuwe verdeelmodel van kracht en houdt in dat gemeenten die door het nieuwe model sterk in budget zijn gekort, een tegemoetkoming krijgen. Van Dijk: Mocht het model in 2011 niet zijn aangepast, dan ga ik er minstens van uit dat deze compensatie wordt voortgezet.