Gemeente Doetinchem

Persbericht, 25 november 2009

Wijkveiligheidsteam: één overlastaanpak voor alle Doetinchemse wijken

De overlast door jongeren in Doetinchemse wijken is voortaan het pakkie an van het Integraal Wijkveiligheidsteam Doetinchem. Het nieuwe team dat bestaat uit jeugdtoezichthouders, wijkwachten, jeugdhulp en de politie, richt zich op jongeren tussen de 12 en 25 jaar en wordt in alle wijken ingezet. Vooralsnog gaat het om een pilot van een jaar.

Het Wijkveiligheidsteam is een krachtenbundeling van het succesvolle Horecapreventieteam en de pilot in de Huet. Door beide projecten samen te voegen is een integrale aanpak ontstaan, waarmee de overlast in iedere Doetinchemse wijk aangepakt kan worden. Het belangrijkste streven van het nieuwe team is het terugdringen van het toenemende geweld en van de de vernielingen en bedreigingen in de wijken. Ook zet het team zich in voor gedragsverandering bij de overlast veroorzakende jongeren en wil het team voorkomen dat deze jongeren verder afglijden.

Vertaling van succes
Het Horecapreventieteam, met de wijk- en nachtwachten, heeft zich de afgelopen jaren duidelijk bewezen. Ons centrum is tegenwoordig een stuk veiliger, dus waarom vertalen we dit succes niet naar de wijken, verklaart wethouder Otwin van Dijk de reden van deze nieuwe integrale aanpak van de overlast die door jongeren wordt veroorzaakt.

Preventie, activeren, adviseren, drang en dwang De werkwijze van het nieuwe Wijkveiligheidsteam valt uiteen in vier onderdelen. Allereerst richt het team zich op preventie: voorlichting en andere activiteiten waardoor overlast wordt vookomen. De tweede pijler is activeren en adviseren. Hierbij ligt de focus op gedragsverandering bij de overlastveroorzaker, zowel vrijwillig als via zogenaamde bemoeizorg. Daarnaast richt het team zich op toezicht, handhaving, straf en gedwongen hulpverlening. Dit wordt ook wel drang en dwang genoemd. Tot slot vormt beleid onderdeel van het takenpakket, waarbij het met name gaat om het vinden en benutten van beleidsmatige mogelijkheden voor de aanpak van de overlast.

Mooi evenwicht
Concreet is het streven om komend jaar inzicht te krijgen in de overlastveroorzakers en in de overlast die zij veroorzaken (zoals welke tijdstippen en locaties in de wijken). Ook wordt gestreefd naar duurzaam contact met de groep hinderlijke en overlastgevende jongeren, om zo in een vroegtijdig stadium overlast te kunnen voorkomen. Een speciaal activiteitenaanbod in wijkcentrum De Zuwe dat aansluit op de wensen en behoeften van de jongeren, moet hieraan eveneens bijdragen.

Daarnaast wordt voor elke overlastveroorzaker een integraal trajectplan gemaakt, waarin staat hoe het hinderlijke of zelfs criminele gedrag veranderd kan worden. Verder komt er onder meer toezicht op plekken waar er overlast wordt beleefd. Als back-up zet de politie hiervoor vanaf 2010 een speciale projectauto in. Wethouder Van Dijk: Het Wijkveiligheidsteam biedt een mooi evenwicht tussen de knoet en het handje. Niet alleen straffen, maar ook niet alleen op de thee. Juist een mooie combinatie van repressie en preventie.

Evaluatie
Eind 2010 wordt het nieuwe Integrale Wijkveiligheidsteam Doetinchem geëvalueerd. Het Wijkveiligheidsteam maakt onderdeel uit van het Veiligheidshuis Achterhoek.