Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Conceptbeheerplannen voor Natura-2000 gebieden

25 november 2009 - kamerstuk

Kamerbrief waarin de minister antwoord geeft op vragen over het inleveren van conceptbeheerplannen voor Natura-2000 gebieden. De meeste conceptbeheerplannen van de provincies zijn tijdig binnengekomen.

Datum 25 november 2009
Betreft Kamervragen over het inleveren van conceptbeheerplannen voor Natura 2000-gebieden door de provincies

Geachte Voorzitter,

Hierbij ontvangt u de schriftelijke beantwoording op door het lid Dibi (Groen Links) gestelde vragen over het inleveren van conceptbeheerplannen voor Natura 2000-gebieden door de provincies.

1
Kent u het bericht "Staten ruziën stevig over Natura 2000"? Ja.

2 en 3
Hebt u de conceptbeheerplannen van alle provincies tijdig binnen gekregen die voor 1 september 2009 moesten worden ingediend? Zo nee, waardoor deed zich een eventuele vertraging voor?
Bevatten de aangeleverde documenten voldoende informatie om tot aanwijzing over te gaan? Zo nee, waarom is er niet voldoende informatie geleverd? Welke consequentie verbindt u hieraan?
Van de 83 gebieden waarvoor de provincies eerst hadden aangegeven dat zij een concept-beheerplan wilden opstellen, alvorens het gebied definitief aan te wijzen, heb ik over 71 gebieden informatie ontvangen. Voor 11 gebieden is door de provincies de omkering losgelaten en voor één gebied is de informatie op
1 november 2009 opgeleverd.
Voor circa de helft van de 71 Natura 2000-gebieden deden de provincies een onderbouwd voorstel. Op basis van deze informatie kan ik inhoudelijk beoordelen of dit voorstel leidt tot een eventuele aanpassing van het aanwijzingsbesluit. Voor de andere helft was de informatie onvoldoende om het wijzigingsvoorstel in behandeling te nemen. Daarvoor is aanvullende informatie opgevraagd betreffende de onderbouwing. Uiteindelijk zijn door de provincies nagenoeg alle voorstellen voldoende onderbouwd om te beoordelen of ze eventueel tot een aanpassing van het aanwijzingsbesluit leiden.

Drie voorstellen zijn ook in tweede instantie onvoldoende onderbouwd gebleken en worden niet meegenomen in de verdere beoordeling. 4
Hebt u ook beschikking over aanvullende informatie, zoals de verslagen van de werkgroepen en stuurgroepen, en rapporten van ecologisch onderzoek zodat een compleet beeld ontstaat? Bent u bereid deze informatie bij uw oordeelsvorming te betrekken?
Ik heb beschikking over de informatie die de provincies mij op 1 september 2009 hebben doen toekomen. In een aantal gevallen zijn verslagen en ecologische rapporten bijgevoegd. Ik zal mijn oordeel baseren op de binnengekomen informatie (inclusief de extra opgevraagde informatie met betrekking tot de onderbouwing) . Ik zal deze informatie inhoudelijk toetsen.
5
Is er in de voorstellen aan u het criterium van ecologische onderbouwing gehanteerd, of speelden andere overwegingen ook een rol? Zo nee, welke andere overwegingen speelden een rol?
Voor het merendeel is het criterium van ecologische onderbouwing gehanteerd. Daarnaast zijn ook overwegingen aangegeven als maatschappelijk draagvlak, financiële mogelijkheden en de problematiek rondom stikstof.
6
In hoeverre hebt u inzicht in de berekeningen van de kosten van Natura 2000? Gaat het hierbij puur om kosten van Natura 2000 of zijn hierin ook kosten voor de EHS betrokken?
Ik heb vanuit de aangeleverde beheerplannen beperkt inzicht gekregen in de kosten. Niet alle provincies hebben financiele paragrafen aangeleverd en daarnaast is de wijze van de berekening erg verschillend. In sommige gevallen zijn ook kosten voor verwerving en inrichting EHS meegenomen.
7
Bent u bereid deze cijfers te controleren, bijvoorbeeld door een ex ante evaluatie van de begrotingen? Zo nee, waarom niet?
Primair wordt nu aandacht gegeven aan het controleren en wegen van de ecologische argumentaties waarom doelen eventueel gewijzigd zouden moeten worden. Ik zal in overleg met de provincies ook kijken hoe zij de kostenkant, nog scherper en eenduidiger in beeld kunnen krijgen.

8
Bent u bereid in situaties waarin plannen voor infrastructuur ook Natura 2000- gebieden treffen, versneld tot aanwijzing over te gaan zodat er duidelijkheid ontstaat over begrenzingen, mogelijkheden en aanpassingen? Zo nee, waarom niet?

Op dit moment wordt in overleg met o.a. mijn collega van Verkeer & Waterstaat gekeken naar de planningskalender voor aanwijzing van de Natura 2000- gebieden. Daarbij worden verschillende belangen, waaronder de infrastrutuurplannen, meegewogen. In ieder geval moeten alle gebieden tussen nu en december 2010 aangewezen zijn.

9
Bent u ermee bekend dat in Overijssel in sommige werkgroepen en stuurgroepen door terreinbeherende organisaties alternatieve voorstellen aangedragen zijn voor begrenzingen en natuurdoelstellingen? Zo nee, waarom niet? Ja, dat is mij bekend. Het is logisch dat in een proces waar verschillende belangen spelen er ook vanuit diverse invalshoeken gekeken wordt naar de mogelijkheden om de Natura 2000 doelen te bereiken. Het is aan de provincie als voortouwnemer van deze beheerplannen daar een goede afweging in te maken en daar tevens zoveel mogelijk draagvlak voor te creëren.

10
Bent u bekend met het voorstel uit de werkgroepen om de aangetroffen trilvenen bij Oldematen en Veerslootlanden in Overijssel als Natura 2000-doelen aan te melden? Zo nee, waarom niet?
Nee, ik heb geen beeld van alle zaken die in de werkgroepen naar voren komen. Dat proces ligt primair bij het bevoegd gezag, in dit geval de provincie Overijssel.
11
Bent u bereid dergelijke voorstellen over te nemen? Zo nee, waarom niet? Op dit moment worden de voorstellen, die ik in de concept-beheerplannen op
1 september 2009 ontvangen heb, beoordeeld en bezien of deze overgenomen kunnen worden. Als de voorstellen uit de werkgroep door de voortouwnemer zijn overgenomen in het concept-beheerplan worden deze dus ook aan zo'n beoordeling onderworpen.
Voor het overige geldt overigens dat ik bij de definitieve aanwijzing van gebieden alle zienswijzen die zijn ingediend zal betrekken. Daarbij kan het dus ook zaken betreffen die niet in de provinciale concept-beheerplannen zijn opgenomen.
12
Is het waar dat de provincie Overijssel voor het Natura 2000-gebied Wierdenseveld geen conceptbeheerplan opgesteld heeft?
Ja, dat klopt. De provincie heeft aangegeven te wachten met het beheerplan tot het aanwijzingsbesluit definitief is vastgesteld.

13
Bent u bereid het gebied toch aan te wijzen en het proces in dit gebied over te nemen? Zo nee, waarom niet?
Wierendse Veld zal ik in 2010 definitief aanwijzen. Dit houdt niet in dat ik het proces overneem. Het aanwijzingsbesluit valt onder mijn verantwoordelijkheid.

Het opstellen van een beheerplan zal vervolgens onder verantwoordelijkheid van de provincie plaatsvinden. Dit dient uiterlijk drie jaar na het definitieve aanwijzingsbesluit te zijn vastgesteld.

14
Komen strubbelingen als die in Overijssel ook in andere provincies voor? De inhoudelijke problematiek en dynamiek van het betrokken netwerk verschilt van provincies tot provincie. Ik wijs erop dat de ontwikkeling van het beheerplan in sommige gebieden een vlot en constructief verloop kent.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg