Ministerie van Justitie

Bezoek Hirsch Ballin aan Macedonië en Kosovo in het teken van versterking rechtsstaat

Persbericht | 25-11-2009

Het bezoek van Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie aan Macedonië en Kosovo de afgelopen dagen heeft in het teken gestaan van de versterking van de rechtsstaat en de bestrijding van internationale criminaliteit, zoals mensenhandel. Nederland zal een constructieve partner zijn om deze landen, die ieder op een eigen wijze hun weg in de richting van toetreding tot de Europese Unie afleggen, in staat te stellen om zich daarop voor te bereiden. Het belang daarvan werd door de Macedonische en Kosovaarse gesprekspartners volop onderkend. De strijd tegen corruptie en georganiseerde criminaliteit, zoals mensenhandel en drugshandel is daarbij zowel in Macedonië als in Kosovo een belangrijk aandachtspunt.

Macedonië

Afgelopen maandag tekende minister Hirsch Ballin mede namens minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken in Macedonië een overeenkomst over politiesamenwerking. In deze gezamenlijke verklaring zijn afspraken gemaakt over de uitwisseling van kennis en expertise over de aanpak van de georganiseerde misdaad zoals drugshandel en mensenhandel. De samenwerking is onder meer bedoeld om Macedonië te helpen om aan de toelatingscriteria voor de Europese Unie te voldoen. In december beslist de Europese Raad mogelijk over de opening van de toetredingsonderhandelingen. Nederland is voorstander daarvan gezien de vorderingen die Macedonië heeft gemaakt, onder andere bij de ontwikkeling van de rechtsstaat.

Met de Macedonische minister van Justitie Manevski tekende minister Hirsch Ballin een intentieverklaring om de samenwerking op het gebied van het gevangeniswezen te intensiveren Nederland stelde al kennis en expertise beschikbaar aan Macedonië op het gebied van gevangenissen. Een delegatie vanuit het Macedonische gevangeniswezen bezocht onlangs enkele Nederlandse gevangenissen. Er kan nog veel verbeterd worden in de situatie in Macedonische gevangenissen, zo bleek ook tijdens het bezoek van de minister aan de gevangenis van Idrizovo.

Ook heeft de minister tijdens zijn bezoek de terugkeer van illegaal in Nederland verblijvende Macedonische onderdanen aan de orde gesteld. Hij kreeg de toezegging van minister Jankoluvska van Binnenlandse Zaken dat zij zich committeert om bij eventuele problemen die zich voordoen rond de verkrijging van de juiste papieren naar een concrete oplossing te zoeken. Medio oktober waren circa 25 zaken van Macedonische onderdanen in behandeling. Vaak is het lastig om de nationaliteit en identiteit vast te stellen ten behoeve van de terugkeer.

Minister Hirsch Ballin bezocht tevens de opleiding voor rechters en officieren van justitie, waar hij het belang van effectieve bescherming van de rechten van de mens benadrukte. Daarbij wees hij op het belang van een professioneel, onpartijdig openbaar bestuur voor het onderlinge vertrouwen in de samenleving. Er zijn in Macedonië veel verbeteringen doorgevoerd, met name op het gebied van corruptiebestrijding en bestrijding van discriminatie. Tevens zijn vorderingen gemaakt ten aanzien van de criteria die de Europese Unie stelt aan visumliberalisatie. Nederland steunt het voorstel van de Europese Commissie om over te gaan tot visumvrijstelling voor Macedonië.

Kosovo

Tijdens het bezoek aan Kosovo afgelopen dinsdag en vandaag sprak minister Hirsch Ballin met minister Kelmendi van Justitie en minister Pajaziti van Binnenlandse Zaken. In dit land bracht hij een werkbezoek aan de regio Noord-Mitrovica, waar de meerderheid van de bevolking van Servische afkomst is. Hij bezocht daar de EULEX politiemissie die zich inzet voor onder meer grensbewaking en handhaving van openbare orde. Ook in Kosovo bezocht de minister een gevangenis, ditmaal in Lipljan. Nederland heeft in 2002 financieel bijgedragen aan de opbouw van deze gevangenis, waar onder meer jeugdige en vrouwelijke delinquenten hun straf uitzitten en zich voorbereiden op de terugkeer naar de samenleving.

De minister gaf vanmorgen na afloop van het gesprek met de Kosovaarse minister van Binnenlandse Zaken Pajaziti aan dat ondanks de vooruitgang nog belangrijke hindernissen te nemen zijn. Hij gaf aan dat Nederland ook voor Kosovo een constructieve partner wil zijn. Maar er zijn nog taaie uitdagingen op het gebied van bestrijding van mensenhandel, corruptie en drugssmokkel. Nederland wil graag samenwerken met de autoriteiten om deze vormen van georganiseerde criminaliteit beter te bestrijden. Dat is in het belang van Kosovo zelf en van de EU-lidstaten, aldus de minister. De minister vroeg ook aandacht voor de terugkeer van Kosovaarse onderdanen die illegaal in Nederland verblijven. Er wordt gewerkt aan een akkoord daarover in Benelux-verband.