GroenLinks
Europarlement stuurt krachtig signaal aan onderhandelaars klimaattop

Het Europees Parlement heeft vandaag middels een resolutie een duidelijk signaal gestuurd aan de onderhandelaars die namens Europa deelnemen aan de klimaattop in Kopenhagen over twee weken. In de resolutie staat onder andere dat er dertig miljard beschikbaar moet komen om ontwikkelingslanden te ondersteunen in hun strijd tegen klimaatverandering. GroenLinks-Europarlementariƫr Bas Eickhout is medeauteur van deze resolutie.

"Met nog twee weken voor het begin van de klimaattop in Kopenhagen, is deze uitkomst cruciaal. De leiders van Europa bleven tot nu toe altijd onduidelijk over hun inzet bij de top op financieel gebied. Het Europees Parlement heeft nu opgeroepen om duidelijk te zijn over de bedragen en percentages."

"Als de Europese Unie nu de stap neemt in de onderhandelingen met een helder bedrag voor ontwikkelingslanden, komt de bal weer bij de Verenigde Staten te liggen", aldus Eickhout. "Er zijn signalen dat de Amerikanen aan het bewegen zijn om een emissiedoel voor CO2 op tafel te leggen. Deze resolutie zal de druk op president Obama opvoeren om ook met voorstellen te komen, wat de kans op een succes in Kopenhagen een stuk groter maakt."

Op de klimaattop in Kopenhagen in december komen alle wereldleiders bij elkaar om afspraken te maken om klimaatverandering tegen te gaan. De wereldleiders hebben eerder al afgesproken om de temperatuur op aarde niet meer dan twee graden te laten stijgen. Om dat doel te halen zal er een ambitieus akkoord bereikt moeten worden: de rijke landen moeten veertig procent minder CO2 gaan uitstoten en de ontwikkelingslanden moeten worden gesteund om zich duurzaam te kunnen ontwikkelen.

Banner Kopenhagen Report In december is in Kopenhagen de top waar regeringsleiders afspraken moeten maken over klimaatbeleid. GroenLinks voert daarom deze maanden campagne voor het klimaat, van het Europees Parlement tot de Tweede Kamer, van provincies tot gemeenten. We bundelen al het nieuws op Kopenhagenreport.