Gemeente Oldenzaal


Sportbeheersplan geeft inzicht in komende uitgaven voor sport

25 november 2009

De gemeente Oldenzaal wil een helder, transparant en vooral herkenbaar sportbeleid. In dat kader is het sportbeleidsplan 2010-2014 opgesteld dat op 17 en 24 november is besproken in het college. De basis van het plan is de visie op sport en bewegen in Oldenzaal. Naast die integrale visie bestaat het plan uit een strategische agenda. Daarin worden de pijlers verder uitgewerkt in concrete doelstellingen, financiële consequenties en planningen. Na goedkeuring in de raad zal de strategische agenda jaarlijks worden uitgewerkt in een Programma van Uitvoering.

Binnen de kaders van het sportbeleidsplan is het sportbeheersplan ontwikkeld. Dit plan geeft inzicht in onderhoud, exploitatie en mogelijke investeringen in sportaccommodaties. Door middel van het sportbeleidsplan en het sportbeheersplan kunnen het college en raad sturing geven aan accommodatieontwikkelingen binnen de sport. Het periodiek actualiseren van het sportbeheersplan zorgt ervoor dat er integrale en financiële keuzes gemaakt kunnen worden.

Financiële gevolgen

Het vaststellen van het sportbeleidsplan heeft, met uitzondering van de energielasten voor de buitensportverenigingen, geen financiële consequenties voor de meerjarenbegroting van de gemeente Oldenzaal. In het sportbeleidplan worden kaders gesteld. Binnen de strategische agenda zijn de financiële gevolgen in beeld gebracht. De opdracht is om binnen de financiële kaders te blijven.

Klankbordgroep

Voor de ontwikkeling van het sportbeleidsplan zijn twee werkgroepen en een stuurgroep samengesteld. In zowel de werkgroepen als de stuurgroep waren afgevaardigden van de Sportraad Oldenzaal vertegenwoordigd en specialisten vanuit provinciale en/of landelijke organisaties. Daarnaast is een klankbordgroep samengesteld bestaande uit een goede mix van vertegenwoordigers van buiten- en binnensportverenigingen.

Binnen de klankbordgroep is er breed draagvlak voor de rode draad binnen de plannen. Wel zijn door de vertegenwoordigers van de sportverenigingen een aantal zorgpunten uitgesproken:
* In het kader van het gelijkheidsbeginsel is het eerlijk dat alle buitensportverenigingen die gebruik maken van gemeentelijke sportaccommodaties net als bij de binnensportverenigingen de energielast gaan betalen. Dat houdt in dat de leden van die buitensportverenigingen de extra kosten moeten gaan betalen.
* Het sportbeheersplan geeft inzicht in onderhoud, exploitatie en mogelijke investeringen insportaccommodaties. De gemeente heeft door middel van het sportbeheersplan volledig in beeld wanneer er kosten in het kader van vervangingen te verwachten zijn. De klankbordgroep spreekt de zorg uit dat er ondanks die duidelijkheid geen zekerheid is dat de vervangingen ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Dit is omdat de gemeenteraad beslist uiteindelijk welke investeringen wel of niet gedaan worden.

Uitvoering

Na goedkeuring door de raad zal de strategische agenda jaarlijks worden uitgewerkt in een Programma van Uitvoering.