Gemeente Oldenzaal


Gemeente Oldenzaal stelt Milieuprogramma 2010 vast

25 november 2009

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Milieuplan 2010 opgesteld. In het programma is voor de afzonderlijke milieuthema's aangegeven welke activiteiten het komende jaar worden uitgevoerd. In het oog springende zaken zijn bijvoorbeeld het plan om energie te besparen op de openbare verlichting en de lening die beschikbaar komt voor huiseigenaren die energiebesparende maatregelen willen treffen. Ook wil de gemeente op de bedrijventerreinen Eekte-Hazewinkel en De Elsmors zoveel mogelijk verhard oppervlak afkoppelen van de riolering. Op 7 december zal het programma worden besproken in het Politiek Forum.

Openbare verlichting

Het gemeentelijke energieverbruik bestaat voor een groot deel uit openbare verlichting. Op het moment wordt bekeken hoe dit energieverbruik kan worden teruggedrongen zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. Eén van de mogelijkheden is de toepassing van energiezuinige LED-verlichting. In nieuwe situaties, zoals aan de Textielstraat en het fietspad langs de Ossenmaatstraat wordt dit nieuwe type verlichting al toegepast.

Duurzaamheidslening

Ook veel huizen kunnen energiezuiniger gemaakt worden. Particuliere huiseigenaren hebben niet altijd voldoende geld beschikbaar om energiebesparende maatregelen te kunnen treffen. Met de Duurzaamheidslening wil de gemeente Oldenzaal energiebesparing in bestaande koopwoningen stimuleren. Deze lening maakt het voor particuliere huiseigenaren mogelijk om tegen aantrekkelijke voorwaarden en een lage rente geld te lenen voor het treffen van energiebesparende maatregelen in en aan de eigen woning.

In het kader van het nieuwe beleid is een fonds ingesteld van EUR 100.000,- waaruit de Duurzaamheidslening kan worden verstrekt. Wethouder Frits Rorink hoopt dat de provincie ook nog een bijdrage zal doen. Hij verwacht dat de regeling nog in de eerste helft van 2010 van kracht wordt.

Afkoppelen van riolering

Op veel plaatsten in Oldenzaal gaat het regenwater nog de riolering in waarna het wordt afgevoerd naar de rioolwaterzuivering. Het gaat om schoon water dat de werking van de rioolwaterzuivering nadelig beïnvloedt. Daarom worden steeds meer gebieden afgekoppeld van de riolering. Het schone regenwater wordt dan afgevoerd via een speciaal riool en geloosd op sloten en beken. In 2010 zijn bedrijventerrein De Eekte-Hazewinkel en De Elsmors aan de beurt om afgekoppeld te worden. Het schone regenwater wordt afgevoerd naar de Stakenbeek.

Oude Ootmarsumsestraat/Loweg

In het kader van gebiedsontwikkeling is enig budget gereserveerd voor herinrichting en milieuproblematiek aan de Oude Ootmarsumsestraat en de Loweg.