Gemeente Ubbergen


Provincie Gelderland bekend
Persberichten

Winnaars Klimaatparelwedstrijd Provincie Gelderland bekend

SCOUTING EDE, BASISSCHOOL MEANDER NIJMEGEN, SCOUTING BENNEKOM EN STICHTING SURVIVAL BELTRUM WINNAARS VAN DE KLIMAATPARELWEDSTRIJD PROVINCIE GELDERLAND 2009

Deze vier groepen wisten in het weekend van 20 november de grootste steun te genereren voor hun plannen voor een meer klimaatbestendige omgeving. Bij de voorronde bleef het merendeel van de ingediende 61 plannen overeind. Daarop volgde de internetstemronde door het publiek. Er ontstond een felle concurrentie tussen de verschillende plannen. Duizenden mensen stemden mee.

De vier plannen
Bomen, water en meer dieren in Bennekom
Scouting Bennekom ontwikkelde een ambitieus plan om de omgeving meer klimaatbestendig te maken met onder andere meer bomen en water in de omgeving rond het gebouw en meer ruimte voor de dieren in de omgeving. Het totale plan heeft nog wel extra financiers nodig, maar de financiële haalbaarheid is door de provinciale bonus dichterbij gekomen én de scouting wist zoveel steun te genereren voor haar plan dat helpende handen zeker geen probleem zullen zijn.

Beekje, vijver, fruitbomen op schoolpleinen Nijmegen Het plan gaat over meer groen en water op twee schoolpleinen met een inrichting die meer toegesneden is op klimaatveranderingen in de toekomst. De schoolpleinen moeten een inspirerend speel- en leerlandschap worden. Het hemelwater wordt afgekoppeld en via een beekloopje geïnfiltreerd in een educatieve vijver met aanpalend moeras. Daarnaast ook een groen dak, speciale aandacht voor fruit-en vruchtbomen en beplanting met inheemse kruiden voor insecten en fouragering voor vogels. Bijzonder aan het plan is de brede ondersteuning en de directe bemoeienis van de kinderen van de school. Een aantal kinderen ontwierp de strategie om zo veel mogelijk stemmen binnen te halen én met succes! Vanuit ouders, kinderen en betrokkenen is inmiddels al veel eigen initiatief geweest om geld binnen te halen voor het ambitieuze plan.

Vijver en bomen op de survivalbaan
De Stichting Survival Beltrum richt zich vooral op beweging van kinderen en eenheid met de natuur. In de natuur is een survivalparcours ontwikkeld. Met de klimaatparelprijs kan het parcours worden uitgebreid op een dusdanige manier dat er ook bij wordt gedragen aan een meer klimaatbestendige inrichting door de aanleg van een vijver en het planten van bomen. De Stichting wordt daarbij ondersteund door de Vereniging van Agrarisch Natuurbeheer Berkel en Slinge.

Nieuw clubgebouw Ede met groen dak
Scouting Ede diende een aanvulling op een bestaand plan in van de nieuwbouw die het eerder afgebrande clubgebouw moet vervangen. De nieuwbouw wordt nu ingepast in de bestaande omgeving, beter aansluitend en voorzien van klimaatbestendige elementen zoals een groen dak. Met de prijs kan de scouting een deel van de meerkosten van de klimaatbestendige inrichting betalen. De scouting is druk met aanvullende fondsenwerving en allerlei acties.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt op locatie plaats, op zaterdag en maandagochtend. Gedeputeerde Annelies van der Kolk gaat de prijswinnaars opzoeken en zien waar het geld naar toe gaat. Annelies van der Kolk: "Uiteraard wil ik heel graag kennismaken met de mensen die zo actief bezig zijn met hun omgeving én ook met de jeugd. Dat vind ik fantastisch dat zoveel van de plannen laten zien dat er veel klimaatbewustzijn is én dat kinderen en jongeren daar nauw bij worden betrokken. Alle plannen zijn inspirerend, van klein tot groot. En ik hoop van harte dat veel plannen ook zonder provinciale prijs wel van de grond komen."

Vervolg
De ontwikkeling én realisatie van de plannen zal worden gevolgd via de www.gelderland.nl en www.Klimaatparels.nl. De klimaatparelwedstrijd is een onderdeel van het klimaatprogramma van de provincie Gelderland 'Aanpakken en Aanpassen'. De wedstrijd is gericht op bewustwording over de verandering van het klimaat, de invloed en gevolgen en wat mensen daar op individueel niveua aan kunnen doen. De wedstrijd werd voor de tweede keer georganiseerd.
Het thema was: meer groenblauwe slingers in de eigen omgeving. Een groenblauwe slinger staat voor meer bomen en planten - die een belangrijke rol vervullen in hitte, koude, Co2 opslag en het versterken van de veelsoortigheid van dieren en planten- en meer water voor wateropslag en verkoeling.