Gemeente Vlaardingen


Meerjaren subsidie voor Grote Kerk Vlaardingen

25 november 2009

Het college van B&W stemt in met een meerjaren subsidie voor de Grote Kerk in Vlaardingen. De Grote Kerk is een belangrijk monument in het centrum van de stad. Zoals in vele kerken in Nederland kampt ook Protestantse Gemeente te Vlaardingen (PGV) met een teruglopend aantal kerkbezoekers. De exploitatie van de Grote Kerk dreigt daarmee in gevaar te komen.

Om dat te voorkomen heeft het kerkbestuur het voornemen een drietal stichtingen op te richten waaronder de stichting Vrienden van de Grote Kerk en de stichting Exploitatie van de Grote Kerk. Met wethouder Hans Versluijs zijn gesprekken gevoerd over verdere openstelling van de kerk, en een eventuele meerjaren subsidie.

Omdat de Gemeente Vlaardingen een belangrijke rol ziet voor het kerkgebouw als monument en voor de vitalisering van de binnenstad acht zij het van groot belang dat de kerk in goede staat blijft. Als de raad op 26 november instemt met het voorstel van B&W wordt voor de komende vier jaar subsidie aan de stichting Exploitatie van de Grote Kerk verleend. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt dat er op termijn een duurzame en gezonde exploitatie kan ontstaan.