Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen heeft Microfinanciering-Ondernemerspunt

25 november 2009

De Ondernemersbalie van de gemeente Vlaardingen is onlangs van start gegaan als Microfinanciering (MF)-Ondernemerspunt. Bij dit MF-Ondernemerspunt kunnen (door-) startende ondernemers terecht voor advies, coaching en begeleiding bij microkredietaanvragen.

De Ondernemersbalie is voor veel Vlaardingse ondernemers sinds jaar en dag het eerste aanspreekpunt voor informatie, advies, coaching en begeleiding op het vlak van ondernemerschap en nu dus ook op het gebied van microfinanciering. Het MF-Ondernemerspunt werkt nauw samen met de sectie Economische Zaken van de gemeente Vlaardingen, met de Kamer van Koophandel en met Mentor Vlaardingen. Vlaardingen legt zich toe op het bereiken en ondersteunen van starters met een hulpvraag. We willen mensen bereiken die nog zoekende zijn en mensen die al wél een goed idee hebben, maar nu nog niet altijd via de gewone bankkanalen bediend worden, aldus wethouder Economische Zaken, Peter van der Zwan.

Via begeleiding en coaching naar krediet
Het concept van microfinanciering bestaat uit begeleiding, coaching en kredietverstrekking. Startende óf doorstartende micro-ondernemers die hiervan gebruik willen maken, kunnen zich melden bij het MF-Ondernemerspunt. Vóór de start van een bedrijf vindt daar allereerst begeleiding plaats, bijvoorbeeld in de vorm van hulp bij het opstellen van een ondernemersplan of bij het vinden van geschikte bedrijfsruimte. Na de start van een bedrijf wordt een persoonlijke coach toegewezen. Deze coacht de ondernemer bij verder te ontwikkelen ondernemersvaardigheden. Als de ondernemer een microkrediet nodig heeft, dan ondersteunt het MF-Ondernemerspunt bij het aanvragen hiervan. Ondernemers komen in aanmerking voor krediet als zij beschikken over voldoende ondernemerskwaliteiten en als er sprake is van een haalbaar ondernemersplan. Op landelijk niveau regelt Qredits ofwel, Stichting Microkrediet Nederland de screening en financiering. Het microkrediet bedraagt maximaal 35.000,--.

Het Microfinanciering-Ondernemerspunt van de Ondernemersbalie in Vlaardingen gevestigd in het stadskantoor aan Westnieuwland 6 is het 34e MF-Ondernemerspunt in Nederland. Dit MF-Ondernemerspunt maakt deel uit van het Landelijk Netwerk Microfinanciering. Een netwerk dat ondernemers helpt bij het (door-) starten van hun bedrijf middels advies, coaching en begeleiding bij microkredietaanvragen.