Diergaarde Blijdorp



monsterbaby's in Blijdorp
25-11-2009
In 2004 kwam in Diergaarde Blijdorp voor het eerst een Gilamonster uit het ei: een Nederlandse primeur. Sindsdien produceren de volwassen Gilamonsters regelmatig jongen en dit jaar zijn er weer vier stuks geboren. De kleine monstertjes meten een centimeter of tien en verschillen van hun ouders door een wat rossige kleur. De ouderdieren bevinden zich overigens in hun speciale verblijf in het Oceanium, waar ze momenteel in winterrust zijn. De baby's zijn te zien in de reptielenopfokruimte in de Rivièrahal...

Gilamonsters zijn vrij forse hagedissen uit de woestijngebieden van Nevada, Californië en Arizona in de Verenigde Staten en de aansluitende gebieden van Mexico. Ze kunnen wel zon 60 cm lang worden en hebben waarschuwingskleuren in de vorm van rode en zwarte vlekken. En dat is niet ten onrechte, want Gilamonsters zijn giftig (net als de korsthagedis die voorkomt in Zuid-Mexico tot in Midden-Amerika)

Een beet van een Gilamonster is voor kleinere dieren dodelijk en er zijn ook gevallen bekend van menselijke slachtoffers. Omdat Gilamonsters vooral s nachts actief zijn en bovendien een teruggetrokken leven leiden, komen ongevallen in het wild vrijwel niet voor. Verzorgers van Gilamonsters moeten echter wel altijd erg op hun hoede zijn!

Sinds enige jaren is bekend dat het gif voor mensen ook heel nuttig kan zijn. Het bevat namelijk een bepaalde stof die kan helpen in de strijd tegen diabetes type2. Sinds dit jaar vormt deze stof in synthetische vorm een belangrijk bestanddeel van een nieuw medicijn tegen deze ziekte.

De Europese dierentuinen hebben voor Gilamonsters een fokprogramma ingesteld, dat wordt gecoördineerd in Vissenbjerg (Denemarken). Blijdorp is er trots op dat nu alweer diverse Rotterdamse Gilamonstertjes in het EEP konden worden bijgeschreven. Overigens zijn Gilamonsters echte overlevers: ze kunnen zeer lange periodes van droogte of voedselschaarste overleven en worden in dierentuinen soms wel 20 jaar oud.